Pihlajan alla sääksmäkeläinen kuppikivi, johon on kaiverrettu 38 uhrikuppia.

Viron alkuperäisuskon asiaa edistävä Maavalla koda on järjestänyt vuosittain jo viiden vuoden ajan valokuvauskilpailun, jonka aiheena ovat Viron luonnonmukaiset pyhät paikat. Tänä vuonna kuvia toivotaan ensimmäistä kertaa myös muiden kansojen luonnonmukaisista pyhistä paikoista. Maavalla koda onkin pyytänyt Taivaannaulaa levittämään tietoa kilpailusta Suomessa.

Olemme kääntäneet kilpailun alkuperäisen vironkielisen tiedotteen sekä lyhyet osallistumisohjeet. Kuten tekstistä selviää, kilpailu kestää lokakuun loppuun asti ja voittajat julkistetaan marraskuussa Tartossa. Luonnonmukaisella pyhällä paikalla tarkoitetaan ei-rakennettua pyhää paikkaa; Suomen tapauksessa esimerkiksi kuppikiviä, vanhoja uhripuita karsikoita, lähteitä, lehtoja, vuoria ja muita kansanperinteen tuntemia pyhiä paikkoja.

Toivomme että mahdollisimman moni suomalainen osallistuu tähän kilpailuun! Suomessa luonnonmukaisten pyhien paikkojen arvostus on heikolla tolalla verrattuna Viroon, jossa tätäkin kilpailua ovat tukemassa useat ministeriöt sekä Tarton yliopistossa vaikuttava Luonnonmukaisten pyhien paikkojen keskus. Suomessa tällaisesta voidaan toistaiseksi vain haaveilla. Asenteita, arvostusta ja ihmisten tietoisuutta voi kuitenkin muuttaa pienillä teoilla. Parasta mitä voimme Suomen luonnonmukaisille pyhille paikoille tehdä on löytää ne uudestaan ja osoittaa niille kunnioitusta. Tämä kilpailu toivottavasti toimii askeleena tähän suuntaan.

-Taivaannaulan hallitus

Alkuperäinen Maavalla kodan tiedote

Hiisien kuvakilpailu on alkanut

Virossa järjestetään jälleen pyhien paikkojen kuvakilpailu, ja tänä vuonna valokuvia toivotaan myös ulkomailta.

Maavalla koda on käynnistänyt kuvakilpailun Maavallan hiidet 10225, johon odotetaan valokuvia hiisistä ja muista luonnonmukaisista pyhistä paikoista, niin Virosta kuin myös rajan takaa. Kilpailun tavoite on lisätä luonnonmukaisten paikkojen tunnettuutta sekä kunnioittaa henkistä perintöä ja luonnonperintöä. Kilpailussa ikuistetaan pyhien paikkojen nykytila ja kannustetaan ihmisiä vierailemaan näillä paikoilla ja suojelemaan niitä.

Kilpailun yleisen sarjan pääpalkinto on 500 euroa sekä 16-vuotiaiden ja nuorempien pääpalkinto 250 euroa. Lisäksi jaetaan joukko erikoispalkintoja seuraavissa sarjoissa: pyhä puu, kivi, vesimuodostuma, antimet, hiiden kipu, Vanha-Võromaa, Virumaa, saaret, kansallisperintö, luonnonsuojelu sekä maailman pyhät paikat.

Tänä vuonna viidettä kertaa tapahtuvassa kilpailussa on monia uudistuksia. Ensimmäistä kertaa odotetaan myös muualla maailmaa otettuja valokuvia. Luonnonmukaisia (ei-rakennettuja) pyhiä paikkoja tavataan monien alkuperäiskansojen keskuudesta ja ne kuuluvat ihmiskunnan yhteiseen perintöön.

Ensimmäistä kertaa on osallistujilla mahdollisuus asettaa oma kilpailutyönsä halutessaan Creative Commons -lisenssin alle ja osallistua siten vironkielisen Wikipedian kokoamiseen. Maavalla Koda lahjoittaa ko. lisenssin alle asetetut kuvat vironkieliselle Wikipedialle. Tällaiset valokuvat julkaistaan osana Wikimedia Commonsia ja niitä käytetään Viron pyhistä paikoista kertovien artikkelien kuvittamisessa.

Kilpailu kestää 31.10.2012 asti ja voittajat ilmoitetaan 17.11.2012 Tartossa.

Hiisien kuvakilpailun järjestävät Maavallan koda, Hiisien Talon säätiö, Tarton yliopiston luonnonmukaisten pyhien paikkojen keskus sekä MTÜ Wikimedia Eesti. Kilpailua tukevat Kehrwieder, Maaleht, Loodusesõber, Eesti Loodus, Maakodu, Võron Instituutti, Uma Leht, Tihusen ratsastusmaatila, Lahemaan terveyskoulu, luonnonmukaisten pyhien paikkojen valtakunnallinen kehityssuunnitelma, Kulttuuriministeriö, Sisäministeriö, Ympäristölautakunta sekä Kansallisperintölautakunta.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) lausunnon mukaan ovat luonnonmukaiset pyhät paikat ihmiskunnan sekä Viron vanhimpia luonnonsuojelualueita. Virosta tiedetään noin 600 suurempaa maa-aluetta käsittävää hiittä, noin 2000 pyhää kiveä, puuta ja lähdettä sekä 700 ristipuuta. Pyhiä paikkoja löytyy kaikista maakunnista ja kihlakunnista sekä monesta kylästä. Valtava osa meidän pyhistä paikoistamme on uhanalaisia, valtakunnallisen suojelun alle kuuluu niistä noin 15 %.

Lisätietoa (viroksi)

Kilpailun säännöt sekä muuta lisätietoa:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=96&id=4668&op=lugu

Kilpailun verkkosivu:
http://www.maavald.ee/kuvad/

Viime vuoden yleisen sarjan voittajan Ain Raalin valokuva Paliveren hiisipuusta:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=20&id=4353&op=lugu

Osallistumisesta suomeksi

Kilpailutyöt ladataan jpg-muodossa osoitteessa: http://www.maavald.ee/kuvad/?tee=saada

Kukin osallistuja voi lähettää kilpailuun enintään 10 kuvaa.

Kuvan pisin sivu voi olla kooltaan 2000-6000 pikseliä. Tiedostoon koko saa olla enintään 10 Mt.

Kuvien pitäisi olla mahdollisimman aitoja ja luontevia. Sommittelu, täydellinen ja osittainen kirkkauden ja kontrastin ja värien parantaminen ja tarkennus ovat sallittuja toimenpiteitä.

Jos et osaa viroa, voit kirjoittaa kuvilta vaaditut tiedot englanniksi. Jos kilpailuun osallistuminen ei onnistu kielivaikeuksien takia, niin Taivaannaulan virontaitajat auttavat mielellään. Apua voi pyytää sähköpostitse osoitteesta verkkoseppa@taivaannaula.org.

Mistä löydän tietoa Suomen pyhistä paikoista?

Kotiseudun pyhät paikat löytyvät Museoviraston Muinaisjäännösrekisteristä. Kannattaa myös katsoa Hiitola-foorumin aiheelle omistettu osio.