Retulan maisemissa liikuskelee on uhmakkaita pässejä.

Viime syksynä suuren suosion saanut Taivaannaulan retki Retulansaareen järjestetään nyt uudestaan! Vierailemme Retulansaaressa lauantaina 22. syyskuuta.

Retkellä tutustumme saaren erikoiseen ja traagiseenkin historiaan Ylikartanon isännän Jocce Jönssonin opastuksella. Pääseme tutustumaan myös kartanon museoon ja päärakennukseen. Opastetun osuuden jälkeen patikoimme saaren lukuisille kuppikiville ja muinaishaudoille.

Mukaan säänmukainen varustus ja omat eväät. Lisäksi voit halutessasi tuoda kuppikiville antimia, kuten pähkinöitä tai leipää. Retki kestää 3-4h osallistujista riippuen. Paikalla saavutaan kimppakyydeillä, joista sovitaan myöhemmin luotavalla tapahtuman sähköpostilistalla.

Sitovat ilmoittautumiset voi lähettää osoitteeseen retula@taivaannaula.org. Laita viestiin otsikoksi ”Retulansaari”. Ilmoittautumiset viimeistään 8. syyskuuta mennessä. Retken hinta on 5€ ja se maksetaan Taivaannaulan tilille ilmoittautumisen jälkeen. Maksuohjeet lähetetään sähköpostiisi.

Retulansaaresta voimme lähteä käymään myös jossain muussa lähialueen muinaisjäännöspaikassa, esimerkiksi Hattulassa. Voit ehdottaa kohdetta. Halukkailla on vielä mahdollisuus lähteä retken jälkeen läheiseen Haukilaan viettämään iltaa mukavassa seurassa. Haukilassa lämmitämme rantasaunan ja tarvittaessa yöpaikkakin järjestyy!

Retulansaaresta

Hämeen sydämessä sijaitseva Retulansaari on Vanajaveden suurin saari. Paikka on ollut asuttu rautakaudesta lähtien suopean paikallisilmaston ja sijaintinsa vuoksi. Alueella laiduntaa kaksi kyyttökarjaa. Saari on täynnä röykkiöhautoja ja muinaisia uhrikiviä. Keskellä saarta on kuppikivi jonka pintaan on jollain tuntemattomalla tavalla tehty Otavan tähtikuvio. Kivi on juhlallisella paikalla saaren mäntyjen ja katajien suojassa.

Retulan nimestä on kolme teoriaa. Ensimmäisen mukaan retu tarkoittaisi esi-isien henkeä. Toinen teoria on esittänyt sanan olevan Ukko-jumalan toinen nimi. Kolmannen teorian mukaan kyseessä olisi germaaninen henkilönimi: Retto, Rettua, Reta, Rethu.

Linkkejä

Retki Facebookissa