Taivaannaulan syyskäräjiä vietettiin 9. lokakuuta Lohjalla. Käräjillä yhdistys sai uuden hallituksen. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana kolme kautta vaikuttanut Mirka Alhonen astui syrjään ja hänen seuraajakseen valittiin Mikko Solja. Seuraavassa Mikon ja Mirkan tunnelmia.
Mikko Solja, 30, on kotoisin Vantaalta mutta sittemmin asunut eri puolilla Suomea ja useamman vuoden myös Italiassa. Sittemmin Mikko on asettunut Lappeenrannan maaseudulle itärajan tuntumaan, jossa hän asuu vaimonsa, kissojen ja koiran kanssa. Työurallaan Mikko on toiminut muun muassa freelance-kääntäjänä, matkailualalla ja muinaistekniikan artesaanina. Tällä hetkellä hän työskentelee Lappeenrannassa ravitsemusalalla.
Ennakkoluulottomasti mukaan toimintaan
Uusi puheenjohtaja törmäsi Taivaannaulaan ensimmäistä kertaa vuoden 2009 tienoilla.
– Asuin silloin Italiassa ja päädyin lukemaan netissä Hiitola-foorumin keskusteluja. Monet Taivaannaulan aktiivit kirjoittelivat palstalle ja kun muutin takaisin Suomeen pari vuotta myöhemmin, liityin heti Taivaannaulan jäseneksi, Mikko muistelee.
Mikko sanoo lähteneensä ennakkoluulottomasti mukaan Taivaannaulan järjestämiin vuodenkierron juhliin vuonna 2012 eikä päätöstä ole tarvinnut katua.
– Mukavaa on ollut ja toimintaan lähteminen on tuonut paljon uusia ystäviä, uusia kokemuksia, tietoja ja taitoja, hän kertoo.
Mirka muistelee, että Mikosta tuli lopulta hänen varapuheenjohtajansa kahden kauden ajaksi.
– Hyvin meillä on vastuunjako ja yhteistyö toiminut. Kaksi isompaa tapahtumaa järjestettiin sinä aikana. Olemme aika samanlaisia työskentelytavoilta, Mirka sanoo.
Mirka päättää kolmannen ja viimeisen puheenjohtajakautensa lokakuun lopussa haikeissa tunnelmissa.
– Olen tykännyt hommasta todella paljon ja kolme kautta on mielestäni ollut sopivan pituinen jakso yhdistyksen kehittämiseen puheenjohtajan paikalta. Suunnitelmissa oli muutenkin siirtyä sivuun kolmen kauden jälkeen ja uuden vaativan työn saaminen viimeisen kauden loppupuolella kyllä sinetöi tämän päätöksen.
Kun edellinen puheenjohtaja päätti tehdä tilaa muille, niin Mikko koki haluavansa jatkaa yhdistyksen kehittämistä.
– Koen Taivaannaulan tehtävän erittäin tärkeäksi. Toimimme ihmisille porttina omien juurten ymmärtämiseen ja arvostamiseen. Tarjoamme perinnetietoa, kokemuksellisia tapoja omien juurten löytämiseen sekä yhteisöllisyyttä, Mikko arvioi.
Taivaannaula vaikeasti lokeroitava
Muutama vuosi sitten Taivaannaulan toiminta kiteytettiin sanoihin: pyhyyttä luonnosta, voimaa perinteistä. Mikon mukaan tämä voi parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että ihminen ymmärtää aivan uudella tavalla olevansa osa sukupolvien ketjua.
– Meidän johtoajatuksenamme on säilyttää perinteinen ymmärrys ihmisestä ja maailmasta. Säilyttämällä ja jatkamalla pitkäikäisiä perinteitä nykymaailmassa asetumme kertakäyttöistä massakulttuuria vastaan paikallisuuden puolesta.”
Mirka huomauttaa, että vaikka Taivaannaulan idea on aktiiveille selkeä, ei se aina ole ollut sitä muille.
– Tästä on aiheutunut jonkin verran sekaannuksia, joita yhdistys on saanut oikoa, hän kertoo.
Molemmat näkevät tämän nousevan pitkälti siitä, että Taivaannaula on toimijana uudenlainen eikä suoraan sovitettavissa olemassa oleviin lokeroihin.
– Nykyihmiset ajattelevat eri elämänalueita erillisinä lokeroina – on arki, työelämä ja sitten joillakin ihmisillä siihen päälle vielä hengellinen elämä. Me emme ajattele näin vaan Taivaannaulan toiminnassa korostamme kaiken kokonaisvaltaisuutta, Mikko arvioi.
Kansanuskon ja kansanperinteen kokonaisuuteen kuuluvat niin henkiset uskomukset, laulut, perinnetaidot kuin yleiset elämänarvotkin. Kokonaisvaltaisuus on myös Mirkan mielestä Taivaannaulassa avainasemassa ja tähän hän on pyrkinyt kiinnittämään myös huomiota omilla kausillaan.
– Taivaannaula ei ole sen paremmin kadonnutta esikristillistä uskontoa ennallistava kirkko kuin ainoastaan materiaalisen kansanperinteen säilyttämiseen tähtäävä perinnekerhokaan. Olemme sekä henkisen perinteen jatkaja nykypäivässä että kansanperinteistä monipuolisesti ammentava yhdistys, Mirka pohtii.
Mikko Solja nostaa vielä esiin kysymyksen radikaaliudesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
– Pidän Taivaannaulaa perimmältään radikaalina toimijana, koska toimintamme tähtää yhteiskunnan arvojen ja asenteiden merkittävään muutokseen, ja muutokseen kohti maanläheisempää elämäntapaa.
Taivaannaula on suomenuskoisten kylä
Uusi hallituksen puheenjohtaja haluaa pitää Taivaannaulan esillä julkisessa keskustelussa. Mikko ja Mirka näkevät molemmat, että yhteistyöllä on tässä tärkeä rooli.
– Yhteistyöllä on varmasti entistäkin tärkeämpi merkitys tulevaisuudessa. Näkisin että meillä on paljonkin annettavaa esimerkiksi Museoviraston ja SKS:n kaltaisten toimijoiden kanssa toteutettaviin hankkeisiin”, Mikko arvioi.
– On ollut ilahduttavaa huomata, että muutaman viime kauden aikana yhteydenottoja ja yhteistyöpyyntöjä on tullut hyvinkin vaikutusvaltaisilta tahoilta, Mirka huomauttaa.
Ulkoisen viestinnän lisäksi uusi puheenjohtaja haluaa parantaa myös järjestön sisäistä viestintää, aivan erityisesti uusien jäsenten suuntaan.
– Tavoitteena, että uudet jäsenet tuntevat heti alusta asti itsensä tervetulleiksi Taivaannaulaan. Pyrimme hallituksessa kuuntelemaan tarkalla korvalla jäsenistön toiveita ja edistämään jäsenistön keskuudessa maanläheistä elämäntapaa ja perinnetaitoja, Mikko linjaa.
Mirka nostaa esille ajatuksen Taivaannaulasta suomenuskoisten ”kylänä”. Tämä vertaus esitettiin lokakuussa Taivaannaulan aktiivien päivillä Lohjalla.
– Se tuntui heti sopivalta ja meidän toimintaamme hyvin kuvaavalta vertauskuvalta.
Tästä on hyvä jatkaa
Edeltäjälleen Mikko antaa tunnustusta.
- Mirka on ollut erittäin aktiivinen ja aikaansaava puheenjohtaja, joka on uudistanut hallituksen ja koko yhdistyksen toimintaa. Olemme tässä mielessä siirtyneet järjestönä aivan uudelle tasolle ja Mirka on tehnyt sen eteen upean pohjatyön, Mikko kiittelee.
Mirka pitää erittäin tärkeänä, että yhdistykselle saatiin motivoitunut ja osaava puheenjohtaja.
– Järjestötoimintaa tehdään aina joukkovoimalla, mutta puheenjohtaja on erittäin tärkeä hahmo, joka vetää toimintaa eteenpäin, Mirka toteaa.
– Mikko on taustansa ja luonteesta puolesta erittäin osaava ja hänellä on varmasti puheenjohtajalta vaaditut ominaisuudet. Mutta on tyyliltään rakentava ja osaa luovia erilaisissa tilanteissa, mutta toisaalta hän on myös tarvittaessa jämäkkä. Lisäksi Mikko osaa delegoida asioita, mikä on puheenjohtajalle aivan ehdottoman tärkeä ominaisuus.
Sahtikurssi vei omille juurille
Haastattelun lopuksi Mikko intoutuu pohdiskelemaan mitä kaikkea viisi vuotta Taivaannaulan toiminnassa onkaan tuonut mukanaan.
– Paljon uusia ystäviä ja paljon hienoja muistoja. Se on selvää, että tämä ei ole harrastus vaan elämäntapa, Mikko naurahtaa.
Yksittäisenä muistona hänelle on jäänyt elävästi mieleen Korteniemen yli 100-vuotias savusauna Taivaannaulan toukojuhlassa.
– Se oli hieno kokemus, kun ajatteli mitä kaikkea se vanha sauna on nähnyt, ja saattoi kokea yhteenkuuluvuutta aikaisempiin sukupolviin jotka olivat tulleet maailmaan tai lähteneet sieltä niiden sysimustien seinien suojassa. Sellainen saa ihmisen ajattelemaan myös omaa rooliaan sukupolvien ketjussa.
Toinen erityisen mieleenpainuva kokemus oli toissavuonna järjestetty sahtikurssi. Mikon suku on lähtöisin perinteiseltä sahtialueelta, joten tämän perinnetaidon opettelu vei hyvin konkreettisesti takaisin omille juurille.
- Se tavallaan nivoi yhteen sukupolvia jotka aika ja maailma oli ajanut erilleen. Pääsin sahdinteon kautta lähemmäs oman sukuni perintöä. Ja saihan kurssilta myös hyvää maisteltavaa kotiinviemisiksi, Mikko nauraa.