4. kesäkuuta 2017 Joshkar-Olan lähistöllä, Tumer oton pyhässä hiidessä järjestetään marilaisen perinneuskon kevätpalvelus – Agavairem.

Kaupungin marilaiset sekä lähialueiden asukkaat ovat järjestäneet kyseistä vuotuisjuhlaa jo vuodesta 1991. Vuoteen 2003 saakka palvelus järjestettiin metsän laidassa, mutta tuolloin paikkaa muutettiin pyhän tammen alueen palon vuoksi.

Agavairem ei merkitse vain palvelusta vaan se on suunnattu kaikille perinnehenkisille: se on elämän riemua – keinumista, leikkejä ja kisailua. Sana agavairem koostuu sanoista aga “(kevät)kylvö” eli “touko”, sekä vairem “juhla”. Sanan agavairem voi siis kääntää suomeksi muotoon “toukojuhla”.

Tapahtumaan ei ole kutsuttu vain Joshkar-Olan asukkaita, vaan tervetulleita ovat kaikki, jotka haluavat osallistua esi-isiensä hyviin tapoihin. Jumarij-koulun opiskelijat antavat juhlaan oman panoksensa.

Juhlan järjestäjät toivovat paikalle vielä aikaisempaa enemmän osanottajia. Ohessa kuvia viimevuotisesta agavairemista.

Marilaisten liiton (Marij ushem) alkuperäinen uutinen löytyy täältä.
Käännös: Patrick O’Rourke.