Helluntai

»En minä joudu jouluna, enkä pääse pääsiäissä, vain mä heilun helluntaina!» Touko-kesäkuulle ajoittuvaa helluntaita vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Vanhalle kansalle helluntai oli ilon, yhdessäolon ja luonnon kauneudesta nauttimisen aikaa. Silloin käytiin parhaimpiin pukeutuneena tansseissa ja katseltiin itselle kesäheilaa.

Helluntain säästä ennakoitiin tulevan kesän säitä. Sanottiin, että minkälainen on helluntain lauantai, sellainen koko kesä. Etelä-Suomessa odotettiin jo helluntaiksi keväisen luonnon saavutuksia: tähkän pilkistämistä syysviljojen korresta sekä kärpästen ja paarmojen ilmestymistä.

Vienan Karjalassa keitettiin helluntailauantaina maitoon puuro ja pantiin siihen voisilmä. Puuro vietiin haudoille vainajien ruoaksi, mutta itse siitä ei syöty. Inkerissä oli vuorostaan tapana asetella helluntaina koivun oksia nurkkiin, ettei ukkonen tekisi vahinkoa. Aunuksen Karjalassa koivut asetettiin talon ulkopuolelle ovien ja ikkunoiden pieliin samaan tapaan kuin juhannuksena.

Juhlan kruunasi helluntailauantain sauna, jossa kylvettiin uusilla vihdoilla. Jos koivun lehdet eivät ehtineet kasvaa helluntaiksi, tehtiin vastat muiden lehtipuiden oksista. Saunojan hien kautta vastaan siirtyi osa hänen elämänvoimastaan. Tapana oli heittää vihta saunan katolle ja ennustaa siitä tulevaa. Nuorille vihdan tyvipuoli näytti tulevan puolison asuinpaikan suunnan. Vanhat taas katsoivat näyttikö tyvi jo hautausmaalle vai vielä kotia kohti.

Helluntaina poltettiin myös helavalkeita, joiden äärellä nuoret tarkkailivat aviopuolisoehdokkaita. Sanottiin, että »jos ei ole heilaa helluntaina, niin ei ole koko kesänä». Pojan kesäheilasta tuli usein morsian ja syksyllä vaimo. Sulhasta vailla olevat saattoivat turvautua tietäjänaisten apuun, jotka nostattivat neitojen lempeä saunassa väkeviä sanoja lukemalla.

Helluntain ruokaisa anti perustui lehmien antamaan maitoon: voita, kirnupiimää, viiliä ja erilaisia juustokeittoja. Päivä aloittikin kesäisen juustonvalmistuskauden. Satakunnassa paimenet toivat karjan helluntaina ensi kertaa karjamajoilta kotiin ja toivat mukanaan tuoreita juustoja. Helluntain ruokiin kuului myös munamaito sekä munakokkeli vesi- ja metsälintujen munista.

Kirjoittaja: Anssi Alhonen.