Kevätpäiväntasaus

Kevätpäiväntasauksena on »tasain yö, tasain päivä». Lisääntyvän valon myötä luonto herää ja esittelee yhä uusia kevään merkkejä. Kevätpäiväntasaus on erityisesti kurkien ja muiden lintujen paluumuuton aikaa. Kohti pohjoista lähtevän kurjen sanottiin toteavan: »Tasan yöt, tasan päivät, tasan kaksi jalkaistani».

Kevätpäiväntasaus ei ole ollut vanhan kansan pyhäpäivä, mutta sitä on pidetty vuoden »kuivimpana» päivänä. Tämä tarkoitti sitä, että jos asioita tällöin hävitettiin, ne myös pysyivät poissa. Kevätpäiväntasausta pidettiinkin hyvänä päivänä pajun ja lepän poistamiseen pelloilta sekä lutikoiden hävittämiseen. Sanottiin myös, että ottavimmat onget ja uistimet valmistetaan kevätpäiväntasauksena.

Päivän aikoihin teeren kukerrusta kuunneltiin tarkalla korvalla. Jos soidin alkaa ennen kevätpäiväntasausta, keväällä on tiedossa vielä lumisateita. Jos vasta sen jälkeen, keväästä tulee ilmojen puolesta kaunis. Hyvistä keleistä kertoo myös päivää edeltävä kirkas täysikuu. Jos täysikuu on tasauksen jälkeen, on odotettavissa hallaöitä.

Kirjoittaja: Anssi Alhonen.