Tänä vuonna 16. kertaa järjestetyn kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun voitti Kaido Haagen vedenalaisella kuvallaan pyhästä lähteestä. Kirkkaansininen ja eksoottisen tuntuinen valokuva ei kuitenkaan ole otettu kaukana etelässä, vaan Virossa Väike-Maarjan lähellä Äntun Ugurimäen pyhällä lähteellä. Valokuvaajana ja matkaoppaana työskentelevän Haagenin kuva Venezuelassa sijaitsevasta Kerepakupai-merún vesiputouksesta sai kilpailussa Maailman pyhän paikan palkinnon.

Suomen palkinnon voitti folkloristi ja Sagalundin museon johtaja John Björkman kuvallaan ”Silmävuori”.

Sukukansojen palkinnon voittivat Marinmaan valokuvaaja Vadim Madijarov (kuva ”Menetettyjen totuuksien tuska”) ja Tartossa Viron kirjallisuusmuseossa työskentelevä udmurttifolkloristi Niko Anisimov (kuva ”Esivanhempien kestitseminen”).

Nuorten sarjan palkinnon voitti lukiolainen Evalotta Začek kuvallaan Allikukivin luolasta. Začek on niittänyt mainetta aiemmin muissakin kilpailuissa.

Yhteensä kilpailussa jaettiin kaksikymmentä palkintoa, joista enemmistö meni virolaisille valokuvaajille. Voittajakuvissa voi nähdä pyhiä luonnonpaikkoja lähes kaikista Viron maakunnista.

Kuvakilpailun arviointiraatiin kuuluivat valokuvaaja Arne Ader, luontovalokuvaaja Helen Arusoo, taiteilija Epp Margna ja fennougristi Patrick O’Rourke. Voittajat palkitaan juhlallisesti 2. joulukuuta kello 12 alkaen Tartossa Viron kirjallisuusmuseon salissa (Vanemuise 42) Hiiden väen palkintotilaisuudessa. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!

Kuvakilpailun voittajakuvat löytyvät osoitteesta: https://www.hiis.ee/kuva/fi/uutiset/5214-hiisienkuvakilpailun-vuoden-2023-voittajat.
Voittajakuvia saa käyttää ilmaiseksi tiedotusvälineissä kilpailun esittelemiseksi, mikäli viittaa kuvaajaan ja Hiisien kuvakilpailuun.

Hiisien kuvakilpailua järjestää vuosittain Hiite Maja-säätiö. Taivaannaula toimii kilpailun suomalaisena yhteistyökumppanina. Kilpailua tukevat mm. Viron kulttuurirahasto Eesti Kultuurkapital, Viron kirjallisuumuseon kansanperinteen arkisto, Võron instituutti, Fenno-Ugria, Maavallan Koda, Alar Krautmanin Terveysakatemia, Tihusen hevosmatkailutila, Tagaväljan tila, Hiiepaik, LüüTürr, Tarton munniharppuaktiivit.

Pyhät luonnonpaikat ovat Suomen ja samoin maailman vanhimpia luonnonsuojelualueita. Pyhiin paikkoihin liittyvät perinteet muodostavat olennaisen osan uralilaisten ja muiden alkuperäiskansojen perinteestä ja nykyäänkin elävästä luontokulttuurista. Suomesta tiedetään satoja kansanperinteen tuntemia pyhiä paikkoja, joista n. 150 on listattu Taivaannaulan ylläpitämään Hiidet.fi-karttapalveluun. Kartta löytyy osoitteesta https://hiidet.fi/kartta/.

Ystävällisin terveisin,

Patrick O’Rourke
Hallituksen puheenjohtaja