Kansanpukukurssi Tahmelan huvilalla Tampereella

Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ja Taivaannaula ry järjestävät Tahmelan Huvilalla kansanpuku-kurssin. Kurssi on osa Sugrifest-tapahtuman ohjelmaa.

Kouluttajana meillä on Essi Saukko. Essi on Turun museokeskuksen puvustaja-pukuhuoltaja, joka opiskelee parhaillaan käsityöntekijän ammattitutkintoa erikoistumisalueenaan läntisen alueen kansallispukujen valmistaminen.

Kurssin kesto on 1,5 päivää:
Perjantaina 18.10.2019 klo 18-21.
Lauantaina 19.10.2019 klo 10-17/18.

Kurssin hinta 35 € sis. opetuksen, kaavapaperin, perjantaina pannukakkua ja kahvia, lauantaina kasviskeiton sekä iltapäivän pullakahvit

Mikäli haluat osallistua lauantaina vain ”ompeluseuraan” puolivalmiin työsi kanssa, kurssimaksu vain 20 €.

Kurssille voidaan ottaa yhteensä vain 15 osallistujaa. Maksun suorittaminen on sitova ilmottautuminen. Maksuohjeet ja ilmottautuminen laskutus@taivaannaula.org.

Mikä kansanpuku?

Kansanpuvulla tarkoitetaan maalaisväestön 1700- ja 1800-luvuilla käyttämien juhla- ja arkipukujen tyyliin valmistettuja pukuja. Eri alueilla oli omat erityispiirteensä. Kansallispuvusta ne eroavat siinä, etteivät ne ole pukuhistorian asiantuntijoiden kokoamia tarkkoja uusintoja museoista löytyvistä juhla-asuista. Kansanpuvuissa voi käyttää omaa luovuuttaan, kun materiaalit ja värit eivät ole niin kiveen hakattuja. Niitä voi kansallispukujen tapaan käyttää sellaisenaan tai tuunaa-mun-perinne -henkisesti yhdistelemällä niitä nykyajan vaatteisiin arjessa ja juhlassa.

Kansanpukukurssilla ompelemme yhdessä, vaihdamme vinkkejä, kopioimme kaavoja (ei kaupallisia kaavoja), ratkomme pulmia ja saamme loistoideoita. Mieti etukäteen, minkä vaatekappaleen tai asusteen haluat tehdä, ja hanki siihen materiaalit. Valmista ei kurssilla tarvitse tulla: voit aloittaa tekemään feresiä ja jatkaa sen kotona loppuun, tai tehdä vaikka tanun ja taskun. Kurssilla on tarkoitus enimmäkseen ommella vanhaan tyyliin käsin, mutta voimme oikaista esim. ompelemalla pitkät sivut koneella.

Mukaan tarvitset

  • Materiaalit siihen, mitä aiot tehdä (kankaat, lankaa, nappeja, yms).
  • Sakset, nuppineuloja, neuloja, kynä.
  • Kaikki kotoasi löytyvät kaavat, joista joku mahdollisesti voi kopioida itselleen kaavan kansanpukua varten.

Kurssi on osa Sugrifestin ohjelmaa. Perjantai-iltana on mahdollista lähteä porukalla Telakalle ja sunnuntaina on mahdollista tulla esittelemään käsitöitään Kulttuuritalo Laikulle.

Tapahtuma Facebookissa.