Laurinpäivän vietto Laurinmäellä Janakkalassa

Laurin perästä puut eivät enää kasva. »Lauri kusee lehteen» eli lehdet alkavat kellastua, eikä vihtoja voi enää tehdä. Tähän vuodenaikaan nähdään usein aamuöisin tähdenlentoja, joita on sanottu »Laurin kyyneliksi». Laurina piti viimeistään tehdä elonleikkuu, mutta syysrukiin kylvö peltoihin vasta aloitettiin. Päästiin jo maistelemaan uutisviljasta tehtyä puuroa eli »laurinhuttua» sekä uuden sadon papuja, herneitä ja perunoita.

Janakkalan Laurinmäellä on perinteisesti järjestetty suuret Laurin päivän juhlat ja markkinat. Osana pitoja on kokoonnuttu läheiselle pyhälle Laurinlähteelle, jonka haltijaa on muistettu lahjoin. Lähteestä onkin aikoinaan löydetty niin vanhoja rahoja kuin rautaneuloja. Lähteen läheisyydessä sijaitsee myös vanha uhrikivi sekä kalmisto. Laurinlähteen muistaminen elokuussa jatkui aina 1700-luvulla jolloin kirkon kielto päätti tavan. Viime vuosina Taivaannaula on kuitenkin elvyttänyt tämän perinteen.

Tänäkin vuonna Taivaannaulan jäsenet muistavat pyhää lähdettä. Taivaannaulan jäseniä on tavattavissa lähteellä perjantaina 10.8. noin klo 19. Tervetuloa mukaan muistamaan vanhan kansan pyhää lähdettä ja jatkamaan pitkää perinnettä!