#_LOCATIONMAP

Päiväys ja aika
12.08.2017
Koko päivä


Laurin perästä puut eivät enää kasva. »Lauri kusee lehteen» eli lehdet alkavat kellastua, eikä vihtoja voi enää tehdä. Tähän vuodenaikaan nähdään usein aamuöisin tähdenlentoja, joita on sanottu »Laurin kyyneliksi». Laurina piti viimeistään tehdä elonleikkuu, mutta syysrukiin kylvö peltoihin vasta aloitettiin. Päästiin jo maistelemaan uutisviljasta tehtyä puuroa eli »laurinhuttua» sekä uuden sadon papuja, herneitä ja perunoita.

Janakkalan Laurinmäellä on perinteisesti järjestetty suuret Laurin päivän juhlat ja markkinat. Osana pitoja on kokoonnuttu läheiselle pyhälle Laurinlähteelle, jonka haltijaa on muistettu lahjoin. Lähteestä onkin aikoinaan löydetty niin vanhoja rahoja kuin rautaneuloja. Lähteen läheisyydessä sijaitsee myös vanha uhrikivi sekä kalmisto. Laurinlähteen muistaminen elokuussa jatkui aina 1700-luvulla jolloin kirkon kielto päätti tavan. Viime vuosina Taivaannaula on kuitenkin elvyttänyt tämän perinteen.

Tänäkin vuonna yhdistyksen jäsenet perheenjäsenineen ovat tervetulleita muistamaan yhdessä pyhää lähdettä ja juhlistamaan alkavaa sadonkorjuun aikaa. Kokoonnumme Laurinlähteellä Janakkalassa lauantaina 12.8.2017. Paikalla on Helsingistä ja Tampereelta noin tunnin ajomatka.

Lähteellä vierailun jälkeen kokoonnumme Laurinmäen lehtoon yhteisaterian, perinnetaitojen ja laulujen merkeissä. Tapahtuman jälkeen on mahdollista tutustua läheiseen Torpparimuseoon sekä Hakoisten linnavuoreen. Tapahtuma on maksuton ja kestää muutaman tunnin.