Pimeän vuodenajan juhlaperinteet Turun pääkirjastossa

Turun kirjaston valaisee marraskuussa Kaamos-tapahtuma, johon sisältyy monenlaista ohjelmaa. Osana tapahtumaa Taivaannaulan perinnetuntija John Björkman puhuu syystalven juhlien tavoista ja uskomuksista. Esiintyminen on pääkirjaston Studiossa. Luvassa on siis tietoa ja näkökulmia muun muassa kekrin viettoon. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!

Pimeydessä vuosi vaihtuu. Syystalven juhlat suomalaisessa kansankulttuurissa. ”Kesää kekriin, syksyä jouluun,” sanotaan. Joulu tunnetaan vuoden suurena juhlana, kun taas kekri, sen syksyisempi vastine, on ehtinyt vaipua lähes unohduksiin. Tavallaan näillä juhlilla on kuitenkin sama sisältö: ne ovat vuodenvaihteen juhlia, joita vietetään perheen kesken runsaasti syöden ja nauttien vuoden sadon antimista. Taivaannaula ry:n perinnetuntija, folkloristi John Björkman kertoo pimeän vuodenajan suurista juhlista ja niihin kuuluvista niin tutuista kuin unohdetui​mmista tavoista ja uskomuksista.

Lisävinkkinä mainittakoon, että tapahtumaviikon maanantaina pääkirjastossa on kuultavissa dosentti Risto Pulkkisen kiinnostava luento ”Kivikaudelta agraari-Suomeen – muinaisuskosta kansanuskoon”. Lue lisää Pulkkisen luennosta tästä linkistä.