Kävelyretki Liedon pitäjänhiiteen

Milloin

28.03.2016    
14:00 - 17:00

Event Type

Varsinais-Suomen hiisienpäivän retki suuntautuu tänä vuonna Liedon hiiden alueelle. Liedon muinainen pitäjänhiisi on erityisen mielenkiintoinen ja salaperäinen. Koko Liedon pitäjä on saanut ruotsinkielisen nimensä ”Lundo” eli ”lehto” sen mukaan, minkä vuoksi Liedon hiiden oletetaan olleen aivan erityisen tärkeä. Se on myös ainoa Aurajoen pääuoman varrelta varmasti tunnettu yhteisöhiisi.

Salaperäinen se puolestaan on sen vuoksi, että pyhän lehdon tai metsikön aivan tarkkaa olinpaikkaa ei tunneta. Liedon kirkolta hieman alajuoksuun, keskellä Aurajokilaakson rautakautisia sydänmaita on sijainnut Hiiden yksittäistalo, jonka mailla on useita sopivia metsiköitä. Useammat hiisi-hankkeen kartoittajat ovat kuitenkin pitäneet todennäköisimpänä paikkana Koskenmäkeä, jonka laelta löytyy mm. kiviröykkiö ja jonka juurella joki muodostaa kosken.

Teemme yhteisen kävelyretken halki Aurajokilaakson kulttuurimaiseman Liedon hiiden alueelle. Aloitamme Liedon Sillilän bussipysäkiltä n. klo 14:10, jonne voi saapua Turun kauppatorilta kello 13:55 lähtevällä linjan 6 vuorolla (Liedon suunta). Sillilästä kuljemme Vääntelänkosken kävelysillan yli ja kuljemme Vääntelän kylän kautta Hiiden talon rauniolle, Hiiströminmäelle ja Koskenmäelle. Retkeä opastavat folkloristi John Björkman ja kansatieteilijä Johanna Viitaharju.

Kävelyretkeen kannattaa varata aikaa noin 2-3 tuntia. Omat eväät mukaan. Pukeutuminen maastossa liikkumista varten ja sään mukaan.

Retki on kaikille avoin. Sitovat ilmoittautumiset osoitteeseen varsinaissuomi@taivaannaula.org.

Mukaan mahtuu 25 ensimmäistä ilmoittautunutta. Retkellä on vapaaehtoinen osallistumismaksu, jolla katetaan retken kuluja.

Tapahtuma Facebookissa

Tapahtuma löytyy Facebookista täältä.

Tietoa hiisienpäivän tapahtumista löytyy päivän viralliselta Facebook-sivulta.