Nuutinpäivä Turussa

Kokoonnumme viettämään perinteisiä joulunlopettajaisia eli Nuutinpäivää Turussa Kuralan kylämäelle lauantaina 14.1.2017 klo 15 alkaen. ”Hiiva-nuuttina” tulevat naamioituneet nuuttipukit tekemään juhlakaudesta lopun ja pistämään tynnyriin tapin.

Nuutinpäivä päättää lopullisesti joulunvieton. Viikkojen ajan on nautittu ruuasta ja juomasta sekä muistettu vierailevia vainajia sekä haltijoita. Aika päätetään iloiseen juhlaan, jonka perästä voidaan aloittaa arkiset työt ja sydäntalven juhlattomat selkäviikot.

Hiiva- eli nuuttipukkien kulkueen ytimen muodostivat kummallisesti pukeutuneet miehet tai naiset. Nuuttipukit kulkivat talostaan taloon ja lauloivat tervehdyssanat. Talonväen kuului kestitä pukkeja sahdilla ja ruoalla. Jos sahti oli lopussa, pukit veivät oluttynnyreistä tapit ja lauloivat pilkkalauluja. Pohjois-Suomessa huonoihin taloihin kannettiin myös kantoja sisälle. Jos kestitystä kuitenkin saatiin, pukit kiittivät ja lauloivat. Talonväki vastasi pukeille omalla laulullaan.

Lue lisää Nuutin päivästä Taivaannaulan sivuilta.

Varsinais-Suomen Nuutinpäivässä maistelemme viimeiset joulun herkut ennen kuin paha Nuutti vie ne pois. Tarjolla esitelmä joulun perinteisestä kulusta, Nuutin merkityksestä sekä joulun ja kekrin yhteydestä. Leikimme kauteen kuuluvia leikkejä, kuten paistisilla oloa ja suutarin silmää, kunnes nuuttipukit tulevat.

Tapahtuma on kaikille ilmoittautuneille avoin, jäsenet ovat kuitenkin ilmoittautumisessa etusijalla. Osallistusmismaksu 5 euroa. Jäsenet voivat osallistua myös nuuttipukkeina, jolloin lähetämme tarkemmat ohjeet.

Ilmoittautumiset 8.1. mennessä: varsinais-suomi@taivaannaula.org

Tapahtuma Facebookissa.