Taivaannaulan sahtikurssi

Milloin

29.04.2017    
09:00 - 18:00

Event Type

Haluatko oppia sahdin valmistuksen salat? Tervetuloa Taivaannaulan sahtikurssille! Toista kertaa järjestettävä kurssi tarjoaa eväät tämän perinteisen mutta trendikkään suomalaisen oluen tekoon. Kaikille kiinnostuneille avoin kurssi järjestetään lauantaina huhtikuun 29. päivä Ritvalan kylässä Valkeakoskella.

Taivaannaulan tapahtumiin järjestetään kimppakyytejä. Voit mainita ilmoittautuessasi, jos tarvitset kyydin paikan päälle.

Edellisen kerran keväällä 2015 järjestetty kurssi osoittautui hyvin suosituksi. Kurssin avulla suomalaisten sahdintekijöiden pieneen joukkoon saatiin viitisentoista uutta tekijää. Tarkoituksena on toistaa sama ja edesauttaa perinteiden elävänä säilymistä.

Takavuosina oli tavallista, että korkean iän saavuttaneet hämäläisvanhukset mainitsivat elinvoimansa salaisuudeksi sahdin eli perinteisen suomalaisen suodattamattoman oluen. Hämeessä sahtia onkin juotu ihmiselämän ja vuodenkierron merkkihetkillä – häissä ja hautajaisissa, jouluna ja juhannuksena.

Kansan keskuudessa sahtia on yleisesti pidetty miellyttävästi päihdyttävänä seurustelujuomana, jonka nauttiminen erotettiin puheissa juopottelusta. Sahdin sanotaan tekevän ihmisen rentoutuneeksi ja uneliaaksi, mutta sen seuraan kiintyy petollisen helposti. Sahtia tulee juotua nopeasti, sillä »hyvä sahti janottaa» kuten sysmäläiset sanoivat. Varomaton juoja saattaa ottaa yhden tuopin liikaa ja huomata, että jalat eivät enää tottelekaan.

Sahtiin suhtauduttiin kunnioittavasti ja juoma piti valmistaa ilman kiirettä. Sahdin teossa ei ole perinteisesti noudatettu kirjoitettuja reseptejä, vaan jokaisella tekijällä on ollut omat tapansa ja niksinsä. Niinpä sahtia on yhtä monenlaista kuin tekijöitäkin.

Lue lisää sahdista Taivaannaulan sivuilta.

Kurssi kestää koko päivän. Mukaan kurssilta saa noin 2,5 litran sahtivierteen – omat pullot mukaan! Osallistumismaksu kattaa yhden lämpimän ruoan, mutta mukaan kannattaa varata myös omia eväitä. Varaathan mukaan myös omat astiat ja ruokailuvälineet.

Osallistumismaksu on 15 euroa Taivaannaulan jäsenelle ja 20 euroa muille. Kurssille otetaan enintään 15 osallistujaa. Tervetuloa!

PÄIVITYS: KURSSI ON TÄYNNÄ! Suuren suosion takia harkitsemme mahdollisen toisen kurssin järjestämistä kesällä.

Tapahtuma Facebookissa