Milloin

20.07.2024 - 21.07.2024    
09:00 - 17:00

Event Type

Tietäjien tiet, väkiset voimat,
sovitellaan, solmiellaan
yhtehiseen ymmärrykseen
suojassa suvisen saaren.
Tule kipinää kantamahan,
tiedon tulta tuutimahan
piiriin parantavaiseen
emo-Pielisen pitoihin.
Kuule kutsu ikiaikainen
syke heimosi sydämen,
koti kaunis kuulumisen
elonkehrässä ehossa.
Tervetuloa Tietäjäpäiville Tarina-ahoon, Kelvänsaareen, keskellä Pielistä! Lähdemme Kolin satamasta, ja kuljemme yli Pielisen sekä lomitse Iso- ja Pieni-Korppisaarien. Matkamme saareen on kuin siirtymä keskusteluihin, työpajoihin ja yhteisöllisiin päiviin, jotka meitä odottavat.
Tietäjäpäivien tavoite on kokoontua yhteen kaikkien kiinnostuneiden kesken keskustelemaan tietäjyydestä elävänä kulttuuriperintönä ja sen merkityksestä nykypäivänä. Tietäjäpäivien aikana pääsemme myös toteuttamaan ja kehittämään taitojamme monipuolisten työpajojen äärellä, halusitpa oppia lisää tulen taiasta, valmistaa uuden instrumentin, kerätä yrttejä, laulaa runoja tai itkeä ääneen. Shamaaniviulisti Tuomas Rounakari nostattaa sielujamme kesäisen Pielisen äärellä, ja voimme myös vain rentoutua ja tanssia yhdessä. Savusauna lämpeää, ja tunnemme löylyn.
Tietäjäpäivät-tapahtuma on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa tulla mukaan.

Tietäjäpäivien työpajojen teemat ovat “väen voiman” äärellä – opimme kokemuksellisesti lisää luonnollisestä väestä, mitä työstämme voi virrata ja jaamme oppimaamme toisillemme.
Tietäjäpäivät järjestää Pielisen Tietäjäkeskus ry, jonka tehtävänä on vaalia perinteen nykyilmentymiä, syvää luontoyhteyttä ja toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana.
Tietäjäpäivien avauksen jälkeen kuulemme puheenvuoroissa ajatuksia tietäjyydestä elävänä kulttuuriperinteenä ja tietäjyyden paikasta nyky-yhteiskunnassa.

Avajaispuheenvuorot::
• kulttuurientutkija, taiteilija Outi Leiskuma
• kulttuurintutkija, uskontotieteilijä Jaana Kouri
• runoilija Ukko Kärkkäinen

Avauspuheenvuorojen jälkeen siirrymme paneelikeskusteluun.
Paneeliin on kutsuttu yllämainittujen lisäksi:

• Kirjailija Kaisa Peltola
• Karhun kansan edustaja Miika Vanhapiha
• Yrtti-asiantuntija, Sydänlanka ry:n puheenjohtaja Jenni Örn
• Elokuvaohjaaja, Heinäveden muinaisseuran puheenjohtaja Mikko Keinonen
• Taivaannaula ry:n hiisihankkeen vastaava, pohjoismaisen folkloristiikan väitöskirjatutkija John Björkman
• Perinnekouluttaja, runonlauluja, Pielisen Tietäjäkeskus ry:n perustajajäsen Eero Peltonen
• Kirjailija, Kalevan nainen Helena Nuutinen (TBC)
Paneelikeskustelun vetää Pielisen Tietäjäkeskus ry:n puheenjohtaja Helena Karhu.
Lisäksi järjestämme työpajoja, joista voit lukea lisää alla olevasta alustavasta ohjelmasta. Työpajojen pitäjinä ovat Eero Peltonen, Miika Vanhapiha, Jenni Örn, Juha Kuosmanen, Helena Nuutinen (TBC), Tuomas Rounakari ja Kaisa Peltola. Voit osallistua kolmeen 2-3 tuntia kestävään työpajaan viikonlopun aikana. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Lauantai-illan musiikista vastaa shamaaniviulisti Tuomas Rounakari. Tuomas Rounakari on suomalainen viulisti, säveltäjä, etnomusikologi ja kouluttaja. Rounakari on tutkinut suomalais-ugrilaisten ja arktisten kansojen rituaalista musiikkia sekä toiminut merkittävästi karjalaisen itkuvirsiperinteen elvyttäjänä. Vuonna 2022 hän julkaisi albumin nimeltä Bear Awakener.
Tapahtumassa on myös pohjoissavolaisen seppä-mestari Juha Kuosmasen taidenäyttely tietäjän varustuksista, jossa on hänen uniikkeja instrumenttejaan. Tapahtuma avataan Pielinen-nimisellä instrumentilla.
TAPAHTUMAPAIKKA:
Tarina-aho, Kelvänsaari, Vuonislahti. Tarina-Aho on uniikki ulkoilmamuseon kaltainen aarre Pielisellä, keskellä Kolin kansallismaisemaa Kelvänsaaressa. Kuljemme Kelvänsaareen Kolin satamasta.
Pihapiiri koostuu kolmesta perinteisestä hirsirakennuksesta, jotka on alunperin valmistettu pohjoiskarjalaisena käsityönä ja myöhemmin siirretty Kelvänsaareen. Tarina-ahon nuorelle yrittäjäpariskunnalle ”Tarina-Aho on paikka joka yhdistää luonnon, Pielisen, mielenrauhan, asioiden yksinkertaisuuden sekä pohjoiskarjalalaisen perinteen. Saapuminen Tarina-Ahoon on kuin matka ajassa taaksepäin – kiireinen arki ja huolet jäävät mantereelle veneeseen astuessa.”
Lisätietoja: https://www.tarinaaho.com/
Majoitus:
Järjestämme majoitusta sekä Tarina-ahossa Kelvänsaaressa että Vanhan Koulun Majatalolla (https://www.vanhankoulunmajatalo.fi/) Kolilla. Varaamme majoituksen ensisijaisesti Tarina-ahosta, mutta huoneiden täyttyessä varaamme huoneet Vanhan Koulun Majatalolta. Tarina-ahossa on mahdollista myös telttailla.
Majoitus tapahtuu omilla liinavaatteilla, joskin tarvittaessa voimme vuokrata ne hintaan 12 €/setti (sis. Aluslakana, tyynyliina, pussilakana ja pyyhe).
Ruokailut:
Tarina-Aho valitsee raaka-aineet tarkkaan ja tukee paikallista ja luonnonmukaista tuotantoa. Ruoka on kasvisruokaa, joskin saatamme tarjoilla Pielisen kalaa saatavuuden mukaan.
Venekuljetukset:
Kuljemme Kolin edustalla olevaan saareen Kolin satamasta. Reittimme kulkee Kolin huippujen edestä kansallispuiston jylhää saarijonoa seuraillen, nauttien samalla Pielisen sykähdyttävistä maisemista. Kuljetukseen mahtuu noin 10 henkeä kerrallaan, joten huomioithan, että odotusta satamassa saattaa olla. Venematkan kesto on noin 10-15 min säästä riippuen.
ILMOITTAUTUMINEN JA KÄYTÄNNÖN TIEDOT:
Voit osallistua tapahtumaan koko viikonlopun ajan lauantai-sunnuntai, tai yhden päivän ajan. Osallistumismaksu on 50 EUR /hlö. Osallistumismaksu on sama sekä koko viikonlopun että vain yhtenä päivänä osallistuville.
Tämän lisäksi majoitus la-su täysihoidolla (sis. aamupala, lounas ja illallinen), saunominen ja venematkat saareen yht: 144 EUR (4-6 hengen huoneessa) tai 159 EUR (2-hengen huoneessa). Omalla telttamajoituksella 119 EUR.
Mikäli osallistut vain lauantaina tai sunnuntaina päiväselti, on ruokailut (la: lounas ja päivällinen, su: aamupala ja lounas), venematkat ja lauantaina sauna yht 85 EUR /hlö / päivä. Eli osallistumismaksun kanssa yhteissumma on päivältä 135 EUR.
Ilmoittautumislinkki: https://forms.gle/7M5vW9UDiRv5A7TYA
Pielisen Tietäjäkeskuksen tapahtumien varaus- ja peruutusehdot näkyvät tästä: https://www.tietajakeskus.org/ehdot
Yhteydenotot:
info@tietajakeskus.org
________________________________________
ALUSTAVA OHJELMA:
Ohjelma voi tarkentua kevään myötä.
Lauantaina 20.7.2024:
9.00 venematkat alkavat Kolin satamasta Kelvänsaareen
11.00-11.30 Seminaarin avaus, Sydänvoiman nostatus – yhteisöloitsu.
Pielinen – instrumentti (Juha Kuosmanen)
11.30-12.00 Aikainpuu – Planetaarinen aikaviisastuminen, Outi Leiskuma
12.00 Lounas-tauko
13.00- 15.00 Seminaari jatkuu, puheenvuorot:
13.00-13.30 Elämän ja kuoleman ihmettelyä – runoilija ja tunnetaito-ohjaaja Ukko Kärkkäinen
13.30.-14.30 Shamaanin polulla – Kokemuksia yhteistyöstä henkien kanssa, Jaana Kouri
14.30-15.00 Tauko
15.00-17.00 Paneelikeskustelu: Tietäjyyden yhteiskunnallinen ja kulttuurinen merkitys nykypäivänä
Keskustelijoina: Ukko Kärkkäinen, Outi Leiskuma, Jaana Kouri, Jenni Örn, Eero Peltonen, John Björkman, Miika Vanhapiha, Mikko Keinonen, Kaisa Peltola, Helena Nuutinen
Vetäjänä Helena Karhu
Aikaa myös yleisökeskusteluun
Aikaa siirtymään ja tauko
17.00 -19.00 Työpajat:
1.) YRTIN VOIMA – Jenni Örn
Mitä ovat voimayrtit, mikä on sinun voimayrttisi, ja miten yrttien voimaa voidaan käyttää? Vastavuoroinen, kommunikoiva suhde luonnonkasvien kanssa luo perustan yrttien voiman kosketukselle. Tutkiva, utelias ja kuunteleva asenne yrttien suhteen avaa luontaisia kanavia niiden ymmärtämiseen ja niiden voiman tulkitsemiseen. Sinulla on aina ollut voimayrttejä, ja aina tulee olemaan. Minkä teeman tämän hetken voimayrtti tuo elämääsi? Yhdessä avoimesti tutkimme näitä kysymyksiä luonnossa kasvit ympärillämme.
2. ) LOITSUN VOIMA – Miika Vanhapiha
Työpajassa luomme katsauksen loitsuperinteemme taustalla olevaan maailmankuvaan. Käymme läpi joitain loitsuperinteemme ominaispiirteitä, sekä pohdimme omia yksilöllisiä tavoitteitamme loitsimisen osalta. Pohdimme mitä loihtiminen meiltä mahdollisesti vaatii, sekä mitä loihtiminen meille ehkä mahdollistaa. Tutustumme loitsuperinteemme sanastoon ja loihdinnassa usein käytettyyn kahdeksantavuiseen muotoon. Kurssin päätteeksi laadimme pienryhmissä tai yksittäin omia loitsuja, joita osallistujat voivat halutessaan esitellä muille.
3.) ÄÄNEN VOIMA – Kurkkulaulu-työpaja Eero Peltonen
Kurkkulaulun työpajassa tutustumme kurkkulauluun Tuvasta, Mongolian ja Altai- vuoriston rajamailta. Perinne on tiettävästi syntynyt paimentolaisten matkiessa joen rannassa tai vuoren rinteillä eläimiä, tuulta, vettä ja muita luonnon ääniä. Kurkkulaulu pohjautuukin animismiin ja shamanismiin, mutta siihen on yhdistynyt myös tiibetinbuddhalaisia vaikutteita. Monet kokevat kurkkulaulun meditatiivisena, rentouttavana ja terapeuttisena. Työpajassa opimme tuvalaisen kurkkulaulun hengitystekniikan ja äänenmuodostuksen. Harjoittelemme tuottamaan ja kuulemaan yläsäveliä sekä tutustumme kurkkulaulun perustyyleihin, jotka ovat tuulen kaltainen höömei, huilumainen sygyt ja matalalta mörisevä kargaraa. Työpaja sopii kaikille äänestä, laulusta ja alkuperäiskansojen perinteistä kiinnostuneille.
4.) HILJAISUUDEN VOIMA – Kalevan nainen Helena Nuutinen
19.00 Illallinen
20.00 Musiikki-esitys: Shamaaniviulisti Tuomas Rounakari
21.00 Savusauna
Sunnuntaina 21.7.2024
08.00 Aamiainen
09.00 Työpajat (3 h):
1. ) ALKUVOIMA – Juha Kuosmanen
Tutustutaan suhistinpuun voimaan. Suhistinpuu eli hyrrä tai pärrä. Työpajassa valmistetaan kahdesta puukappaleesta ja nuorasta ikiaikainen työväline mm. oppaiden & auttajien kutsumiseen.
2.) ROHDON VOIMA – Jenni Örn
Rohdosten käyttäminen, rohtoaminen on tila, jossa tiede ja taide yhdistyvät. Taitava rohtoaja on taiteilija, jolla on tietoa. Taito käyttää rohtoja syntyy intuitiivisen ja loogisen ajattelun yhteydessä. Rohto voi olla niin monessa muodossa kuin on rohdosten tekijöitäkin. Puun halaus voi olla rohdos, lehden asettaminen iholle, kastepisaralla otsan sively, yrttien hauduttaminen, savulla puhdistaminen tai kukkaseppeleellä kruunaaminen voi olla rohdos. Kaikkien rohtojen käyttöä ohjaa intentio, tarkoitus parantavaan vuorovaikutukseen. Meillä on kaikilla rohdosten käyttämisen voima, ja ihmisestä riippuen, ovat toiselle tietyt rohdokset ominaisempia käyttää. Tässä työpajassa pohdimme erilaisten rohdosten parantavaa voimaa, niiden moniultteisuutta ja valmistamme yhteisellä intentiolla rohdoksen maan antimia hyödyntäen ja kiittäen.
3.) ITKUN VOIMA – Tuomas Rounakari
Tuomas Rounakarin Itkuvirsi-työpajassa tutustutaan itkuvirsien historiaan ja merkitykseen eri kulttuureissa ja tehdään harjoitteita joiden avulla pääsee alkuun itkuvirsien tekemisessä. Työpajassa voit osallistua myös kollektiiviseen itkuvirteen, jonka aihe löydetään yhdessä työpajan aikana.
4.) SIELUN VOIMA – Kaisa Peltola
Sielun voima on luonnonvoimaa ja luomisvoimaa – kesyttämätöntä ja elävää.
Sielun voima on väen voimaa – sielu on ekosysteeminen ja ekosomaattinen.
Todellinen sielullistuminen edellyttää kytkeytymistä omalle paikalleen Gaian ekosysteemiin. Vasta tämän yhteyden myötä sielun eri aspektit alkavat pikku hiljaa todella asettua, tulla kotiin ja avaudumme suoran, ekosysteemisen tietoisuuden ja tietämisen kanaville.
Meidän on tietoisesti valittava sielu, valittava elää sieluyhteydessä ja sielutietoisuuden ohjaamana. Mutta kun näin teemme, sielu alkaa avamaan alkemiaansa – kullakin omansa lailla.
Ruumissielu – Itse-sielu – Haltija sielu – mitä nämä sielun erilaiset aspektit oikein ovat?
Tutkimme työpajassa näitä kysymyksiä yhdessä kokemuksellisesti, systeemisen konstellaation avulla.
12.00 Lounas
13.00 Työpajat jatkuvat (2 h)
1.) TULEN VOIMA – Miika Vanhapiha
Tutustumme uskomusperinteemme käsityksiin tulesta, sekä kitkatulimenetelmien korostuneeseen asemaan ”pyhän tulen” sytyttämisessä. Käymme läpi kitkatulimenetelmissä käytettyjä luonnonmateriaaleja, sekä eri kitkatulimenetelmien vaatimia kädentaitoja. Tutustumme kitkatulimenetelmistä pinnallisella tasolla ainakin käsiporauksen, tuliauran, sekä tulisahan käyttöön. Valmistamme tuohirullan eli ns. linnunpesän, joita käytämme kurssilla kitkatulien sytyttämiseen. Harjoittelemme pienryhmissä tulen sytyttämistä käsiporausmenetelmällä, ehkä myös tulisahalla. Käymme läpi kitkatulen luomiseen liittyviä käytännön vinkkejä ja neuvoja. Kurssin loputtua jokainen on luonut joko yksin tai osana ryhmää tulet kitkalla.
2.) RUNON VOIMA – Eero Peltonen
Runolaulun työpajassa opimme ilmaisemaan itseämme tavalla, joka on ollut osa itämerensuomalaisten perinnettä jo kahden vuosituhannen ajan. Luomme laulun ja runon voimalla yhteyden tuohon muinaiseen maailmankuvaan, elämäntapaan, myyttiseen tietoon ja maagiseen ajatteluun. Liitymme esivanhempiemme punomaan runonlaulajien ketjuun. Opimme laulamaan runoa kuin huomaamatta; vokaaleilla leikitellen, sointuisia sanoja yhteen sommitellen ja esilaulajan runosäkeitä toistaen. Nostamme omaa ja yhteistä luontoamme laulamalla myyttisestä kultapyörätammesta sekä karhun, tulen, maailman ja löylyn synnystä.
3.) ALKUVOIMA – Juha Kuosmanen
Tutustutaan suhistinpuun voimaan. Suhistinpuu eli hyrrä tai pärrä. Työpajassa valmistetaan kahdesta puukappaleesta ja nuorasta ikiaikainen työväline mm. oppaiden & auttajien kutsumiseen.
4.) TBC
15.00- 17.00 Päätösjuhla: Heimonvanhimpien kunnioitusseremonia ja Voiman lahjat, kiitosrituaali yhteisenä väenveistoksena
17.00 Paluumatka veneellä Kolin satamaan
ESIINTYJÄT JA OHJAAJAT:
Tapahtuman esiintyjien ja panelistien kuvaukset löydät tästä:
John Björkman on Taivaannaula ry:n hiisihankkeen vetäjä sekä pohjoismaisen folkloristiikan väitöskirjatutkija Åbo Akademissa. Björkmanin väitöskirjatutkimus käsittelee Lounais-Suomen kansanuskon pyhiä paikkoja osana kylämaiseman tilallista järjestystä.
Helena Karhu on pohjoiskarjalainen shamaaniuden opettaja, Pielisen Tietäjäkeskus ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja. Helenan väitöskirjatutkimus käsittelee shamaaniuden uudelleenkäsittämistä Suomessa.
Mikko Keinonen on heinäveteläinen elokuvaohjaaja ja Heinäveden Muinaisseura ry:n puheenjohtaja.
Jaana Kouri tutkii shamanismia ja on itse harjoittanut ja opettanut shamanismia useita kymmeniä vuosia.
Juha Kuosmanen on taidekäsityöläinen. Hän kertoo: “25 vuoden ajan olen matkannut käsittäjänä hengessä ja aineessa. Tuoden. Tulkiten mm. Kalevalan mysteereitä.” Juha on mestariseppä, joka luo ainutlaatuisia, ennennäkemättömiä soittimia. Tietäjäpäivät avataan hänen soittimellaan nimeltä “Pielinen”.
Ukko Kärkkäinen on runoilija, työnohjaaja, tunneprosessien valmentaja, hyvän elämän ja mielenrauhan koutsi. Ukko kertoo: “Olen saanut kulkea monen ihmisen rinnalla itseksi tuleminen polulla. Pitkä on ollut matkani, lähtien yli neljäkymmentä vuotta sitten geofysiikan tutkimuksesta. Pohjoisesta kotoisin olevana ovat vieläkin sielunmaisemiani nämä silloiset tutkimusalueet Käsivararren Lapissa, Ruossakerolla.”
Outi Leiskuma on kulttuurientutkija FM, taiteilija ja pohjoinen päivänpitäjä Maya Aj Q’ij. Hän on perehtynyt alkuperäiskansojen viisausperinteisiin eri puolilla maailmaa, erityisesti Guatemalan K’iche’ Mayojen päivänpitäjien aikaviisauden perimyslinjaan, johon hänet on initioitu. Löydät lisää tietoa hänen taiteilija-tutkijan työstään ja mystikon polustaan Nordic Hummingbird -sivustolta.
Helena Nuutinen FM, Logonomi, Kalevan Nainen,
Luontoyhteysohjaaja, Hiljaisuuden retriitin ohjaaja. Helena on 73-vuotias kolmen lapsen äiti, esiintyvä taiteilija, kirjailija, yrittäjä ja vuoden 2014 alusta jäänyt eläkkeelle äidinkielen ja vuorovaikutustaidon opettajan työstä. Luonto kertoi hänelle jo aivan nuorena, että oli tullut aika jatkaa esiäitien viitoittamalla polulla. Rakkaus vanhaan viisauteen heräsi aluksi metsästä ja kansanrunojen trokee-mitasta ja laajeni tarinoihin, myytteihin ja itkuvirsiin. Hän on toteuttanut 14 monologinäytelmää, joiden joukossa on kansanruno- ja – tarinatekstien lisäksi suomalaisten runoilijoiden ja kirjailijoiden sekä Vanhan testamentin tekstejä. Tunnemme Helenan myös hänen kirjoittamastaan Puukuiskaaja -teoksesta (2021, Basam Books). Aiemmat teokset: Pyhä yksinkertaisuus (kirja + 2xcd) (2013, Mielenkieli), Unta kuolemasta – iltasatuja sinulle ja minulle, jotka tiedämme kuolevamme (teos, työkirja ja cd) (2018, Mielenkieli), Peili näkee (Runoteos, 2018, Mediapinta)
Kaisa Peltola on henkisen kasvun ohjaaja sekä kirjailija. Lokakuussa ilmestyvä Kun sielu palaa -teos jatkaa siitä, mihin Häpeän Alkemia päättyy, ja käsittelee sielullistumista niin yksilötasolla kuin kollektiivisesti.
Eero Peltonen Olen runolaulaja, perinnekouluttaja, pohjoisen ja itämerensuomalaisen runolaulu- ja parannusperinnön soihdunkantaja. Opetan runo- ja kurkku- ja loitsulaulua, kansanrunoutta, tarinankerrontaa, ja itsetuntemusta. Johdatan juurille käyttämällä voimakeinoja – laulun, sanan ja myytin mahtia.
Tuomas Rounakari on suomalainen viulisti, säveltäjä, etnomusikologi ja kouluttaja. Rounakari on tutkinut suomalais-ugrilaisten ja arktisten kansojen rituaalista musiikkia sekä toiminut merkittävästi karjalaisen itkuvirsiperinteen elvyttäjänä. Vuonna 2022 hän julkaisi albumin nimeltä Bear Awakener.
Miika Vanhapiha Olen perinnekäsitöiden sekä esimetallikautisen eränkäynnin tuntija.
Väenuskoisena ja väentapaisena parantajana yhdistän vanhakantaista noitaperinnettämme myöhemmin kehittyneeseen tietäjyyteen. Nostaessani luontoa ja ryhtyessäni osaajan tekoihin, turvaudun sanaväen ohella kannukseeni ja rahistimiini, myrrystävään loihtimiseen, haltioituvaan intomieheyteen, sekä yksinkertaiseen kahdeksantavuiseen noitalauluun. Karhun väki on noitatoimissani ja tietomiehen teoissani aina läsnä. Karhunpalvonta on kiinteä osa elämääni. Kartan talonpoikaisaikakauden mielikuvaa noidista pahantekijöinä. Sen sijaan samaistun syrjäseutujen ja pohjoisen ikivanhaan ajatteluun, jonka mukaan noita on pohjanperuille tai tuonilmaiseen käyvä parantaja, joka jumalilta, haltijoilta ja muulta luonnonväeltä saamiensa keinojen avulla auttaa ihmisiä. Heimotaustani on Meänmaan lohirikkaassa Tornionjokilaaksossa, sekä Ylä-Savon erämailla. Olen yksi Karhun kansan perustajajäsenistä.
Jenni Örn on Sydänlanka ry puheenjohtaja, yrttien tuntija, kiinalaisen lääketieteen sekä kukka ja yrttiterapian harjoittaja, käsityötieteen opiskelija.
ILMOITTAUDU TAPAHTUMAAN TÄSTÄ:
https://forms.gle/7M5vW9UDiRv5A7TYA
Facebook-tapahtumalinkki:
https://www.facebook.com/events/819597176590820
Tapahtumaa tukee Taiteen Edistämiskeskus.