Toukojuhla Korteniemen perinnetilalla 20.-22.5.2016

Milloin

20.05.2016 - 22.05.2016    
18:00 - 15:00

Event Type

Loppukeväästä ja alkukesästä on kokoonnuttu vanhastaan viettämään kylvökauden iloisia kyläjuhlia. Taivaannaulan toukojuhlaa vietetään tänä vuonna 20.-22. toukokuuta Korteniemen perinnetilalla Tammelassa.

Tapahtuma on avoin kaikille Taivaannaulan toiminnasta kiinnostuneille. Paikkoja on kuitenkin tarjolla rajoitetusti ja niitä jaettaessa etusijalla ovat Taivaannaulan jäsenet ja heidän perheenjäsenensä.

Ikkuna juurille ja perinteiseen vuodenkiertoon

Taivaannaulan juhlat avaavat ihmisille ikkunan heidän omille juurilleen ja luonnon vuodenkiertoa seurailevaan perinteiseen elämäntapaan. Kevätkauden juhlien tavoilla on perinteisesti varmistettu hyvä onni tulevalle kesälle ja satokaudelle. Korteniemen tila on valikoitunut juhlapaikaksi juuri näistä syistä.

toukojuhla2016-4

Metsähallituksen ylläpitämän Korteniemen pihapiiri rakennuksineen, puutarhoineen ja viljelyksineen on säilynyt lähes muuttumattomana yli sata vuotta. Pelloilla ja kasvimaalla viljellään maatiaislajikkeita perinteisin työtavoin, paikalla käyskentelee alkuperäisrotujen kotieläimiä: hevosia, lehmiä, lampaita, kanoja ja kukko.

Perinteiset työt, saunominen ja ilonpito

Taivaannaulan toukojuhlan ohjelmallinen sisältö jakautuu kolmeen osaan: perinteiset työt, juhla ja retki.

Töiden ja työpajojen kautta opitaan uusia taitoja ja ylläpidetään perinnetilan pihapiiriä. Tapahtumassa muun muassa leivotaan ruisleipää, äestetään kesantopelto suomenhevosen kanssa, tehdään keväthommia pihapiirissä, kehrätään ja karstataan sekä tutustutaan pihapiirin maatiaislajeihin.

Töiden ja talkooruokailun jälkeen mennään saunomaan, jonka löylyissä puhdistaudutaan juhlanviettoon. Saunan jälkeen sytytetään isot helavalkeat perinteisin menetelmin. Illan päätteeksi pidetään kansanmusiikkiyhtyeen säestämät laulutanssit.

toukojuhla2016-3

Juhlan päätöspäivänä, sunnuntaina, suuntaamme läheiseen Hämeen Luontokeskukseen. Tarkoituksena tutustua luontokeskuksen toimintaan ja katsoa mielenkiintoinen dokumentti ”Maamiehen maisema”, joka kertoo tarinaa perinnemaisemien synnystä: kaskiperinnettä, lehdesniittyjä, kulkureita ja kansanmusiikkia! Dokumentin kesto on noin 45 min.

Halutessamme käydään kävelemässä lyhyt ”meidän metsäpolku” (1,4 km yhteen suuntaan) joka on edestakaisin kuljettava luontopolku. Polun tauluissa on tietoa suomalaisen metsän syntyhetkistä, nykypäivästä, perinteistä, uskomuksista ja metsän käytöstä. Polulla on myös vesistön ylitys vetolossin avulla. Polun päässä on laavu, jossa voimme hetken hengähtää ennen kotiin lähtöä.

Osallistuminen

Ilmoittaudu toukojuhlaan tästä linkistä! (Päivitys: ilmoittautuminen on päättynyt)

Toukojuhla alkaa perjantaina alkuillasta ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä. Tapahtuma on kaikille avoin, mutta paikkoja on rajoitetusti ja niitä jaettaessa etusijalla ovat Taivaannaulan jäsenet ja heidän perheenjäsenensä.

toukojuhla2016-5

Toukojuhlassa majoittuminen tapahtuu teltoissa Korteniemen alueella, mutta tarjolle tulee myös muutamia sisämajoituspaikkoja, joita voi kysellä tarpeen mukaan. Juhlan osallistumismaksu sisältää ohjelman, lämpimät ruuat sekä aamu- ja iltapalat, saunat sekä talkoovakuutuksen.

Lauantain aikana Korteniemessäkin juhlitaan 60-vuotista kansallispuistopäivää ja alue on avoinna 11-17 myös muille. Hämeen luontokeskus on järjestämässä päivällä pihapiiriin pelimannin soittamaan ja opastettuja kierroksia Ahonnokan luontopolulle. Taivaannaula saa näin ansaittua huomiota myös osakseen.

Osallistumismaksut

Taivaannaulan jäsenet 25 €, muut 40 €
Kaikki alle 15-vuotiaat 15 € ja alle kouluikäiset lapset ilmaiseksi.

Kysyttävää?

Voit lähettää juhlaan liittyviä kysymyksiä kommenttina tähän uutiseen tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen touko2016@taivaannaula.org.

Osallistujille luodaan hyvissä ajoin ennen juhlaa sähköpostilista, jonka kautta voi tiedustella esimerkiksi autokyydeistä paikanpäälle.

Tapahtuma Facebookissa

Toukojuhla löytyy myös Facebookista. Juhlaa koskevat kysymykset sekä tiedustelut kannattaa kuitenkin laittaa aikaisemmin mainitulla tavalla, ei Facebookin kautta!

Tervetuloa! Korteniemessä nähdään!