Hela 2013

Hela 2013

Taivaannaula järjestää helajuhlan Valkeakoskella Kariniemen leirikeskuksessa 17.5.-19.5.2013. Tapahtuma alkaa perjantai-iltana ja päättyy sunnuntaina. Helassa juhlistetaan kevättä vanhan kansan tavoilla. Ohjelmassa on onnea tuovia helavalkeita, vakkajuhla lehdossa, juhlasauna, perinnemusiikkia sekä keväiseen luontoon ja kansanperinteeseen keskittyviä työpajoja. Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille. Tervetuloa!

Ohjelma

Juhla alkaa perjantai-iltana helasaunassa, jossa puhdistaudutaan juhlan viettoon. Lauantaina ohjelmassa on muun muassa työpajoja, perinneleikkejä ja keväisestä luonnosta nauttimista.

Lauantain kohokohta on vakkajuhlaperinnettä elvyttävä toimitus lehdossa ja antimien jättäminen paikalliselle perinteiselle uhrikivelle. Lauantaina nautitaan myös keväisistä raaka-aineista ja perinneruuista koottu juhla-ateria. Hämärtyvää iltaa ja toukokuun yötä valaisevat helavalkeat.

Juhlan päätteeksi sunnuntaina vieraillaan läheisessä Ritvalan kylässä järjestettävässä helkajuhlassa, jolla on vuosituhantiset peltojen hedelmällisyysriitteihin liittyvät juuret.

Voit ilmoittautua helajuhlaan sivun lopusta löytyvällä lomakkeella.

Lue kuvaus viime vuoden helajuhlasta tästä linkistä!

Mikä on hela?

Vanha kansa juhlisti kevään saapumista helatorstaina ja helluntaina touko-heinäkuussa. Helajuhlassa elettiin kevään ja valon aikaa. Juhlassa ilmaistiin iloa kevään saapumisesta ja kasvukauden alkamisesta. Samalla varmisteltiin onnea tulevalle kesälle monin keinoin. Kentillä ja korkeilla paikoilla leimusivat onnea tuovat helavalkeat ja niiden ympärillä ihmiset lauloivat ja tanssivat. Valkeita poltettiin, koska elävän tulen ja kitkerän tuoksuisen savun uskottiin kutsuvan paikalle suopeita henkiä ja pitävän pahat henget loitolla.

Touko-kesäkuussa vietettiin myös Ukon juhlaa eli Ukon vakkoja tai Ukon häitä. Ukon vakat olivat pitäjän tai yhden tai useamman kyläyhteisön järjestämät uskonnolliset pidot. Vakkajuhlissa uhrattiin vakallinen ruokaa ja juotiin pyhää olutta. Kyseessä oli mitä todennäköisimmin juhla sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi.

Helavalkea

Kariniemen leirikeskus

Kariniemen leirikeskus sijaitsee noin 20 km ajomatkan päässä Valkeakoskelta hämäläisessä maalaismaisemassa. Seudulla on ollut asutusta jo muinaisista ajoista ja läheisellä pellolla sijaitsee muinainen uhrikivi. Ajo-ohje paikalle löytyy Valkeakosken kaupungin sivuilta.

Osallistumismaksu

Alla on mainittu ensin Taivaannaulan juhlan varsinainen hinta ja sitten plusmerkin jälkeen Ritvalan helkajuhlien lipun hinta (8 €).

Taivaannaulan jäsenille: 20 € + 8 € (jos osallistut Ritvalan helkajuhliin sunnuntaina).

Ei-jäsenille: 25 € + 8 € (jos osallistut Ritvalan helkajuhliin sunnuntaina).

Kaikki alle 15-vuotiaat: 15 € + 8 € (jos osallistut Ritvalan helkajuhliin sunnuntaina).

Samassa sängyssä vanhemman kanssa nukkuvat alle kouluikäiset lapset ilmaiseksi.

Jos siis osallistut pelkästään Taivaannaulan juhlaan, maksa vain ensiksi mainittu hinta. Jos osallistut myös sunnuntaina Ritvalan helkaan, maksa ensin mainittu hinta ja lisäksi 8 euroa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautumisaika päättyy 1.5.2013. Osallistumismaksun pitää olla maksettuna viimeistään 7.5.2013.

Ilmoittautuminen on sitova, eli maksettua osallistumismaksua ei palauteta, mikäli et pääsekään osallistumaan.

Saat ilmoittautumisesta kuittauksen ja maksuohjeet sähköpostiisi. Jos kuittausta ei kuulu noin viikon kuluessa, niin lähetä viestiä osoitteeseen verkkoseppa@taivaannaula.org.

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT!

Lisätietoja

Lisäkysymyksiä voi esittää sähköpostitse osoitteeseen hela@taivaannaula.org tai kommentoimalla tätä kirjoitusta. Tarkempia tietoja juhlan järjestelyistä lähetetään osallistujille sähköpostitse hyvissä ajoin ennen juhlaa.