Tule mukaan saunakummiksi pelastamaan Hiltusen perinteinen savusauna

Taivaannaulan jäsenille tarjoutuu mahdollisuus pelastaa perinteinen savusauna! Ryhtymällä 8. kesäkuuta mennessä saunakummiksi olet mukana auttamassa Jämsän Saunakylässä sijaitsevan Hiltusen savolaisen savusaunan kunnostuksessa.

Kummit pääsevät tietenkin saunan löylyihin sekä halutessaan myös auttamaan saunan kunnostustöissä. Kannatusmaksulla saa ilmaisen pääsyn Hiltusen saunan löylyihin Taivaannaulan tilaisuuksissa Saunakylässä 1-2 kertaa vuodessa. Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse saunakummi@taivaannaula.org.

Mistä on kyse?

Suomen Saunakulttuuri ry kunnostaa Jämsässä maailman suurinta perinteisten savusaunojen kokoelmaa, Saunakylää. Saunakylän rakennukset muodostavat koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisen kokoelman. Rakennusten säilyttäminen pitää yllä perinteisen perinnerakentamisen taitoja.

Rakennuksia kunnostetaan hitaasti ja täysin talkoovoimin – valtiovaltaa ja poliitikkoja ei Saunakylän kohtalo ole kiinnostanut. Varoja saunojen kunnostukseen kerätään saunakummiuden kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että jokin taho voi ryhtyä yksittäisen saunan kummiksi tietyllä summalla. Varat käytetään kyseisen saunan pelastamiseen – ja kiitoksena kummit pääsevät tietenkin myös nauttimaan kunnostetun saunan löylyistä.

Taivaannaulan hallitus on valinnut sopivaksi pelastuskohteeksi Hiltusen savusaunan. Tavoitteenamme on nyt kerätä kokoon 2000 € kummimaksu, joka käytetään tämän kyseisen saunan kunnostamiseen. Taivaannaulan jäsenet voivat ryhtyä Hiltusen saunan kummeiksi Suomalaisen saunan päivään 8. kesäkuuta saakka.

Taivaannaulan porukkaa on jo ollut mukana kunnostamassa Saunakylän saunoja. Kesäleirillä 2016 kunnostimme Rasinkankaan saunan pärekattoa ja viime kesän kesäleirillä tehtiin Hiltusen saunan kengitykset. Viime kesän leirin yhteydessä pääsimme myös vihkimään kunnostetan Rasinkankaan saunan uuteen käyttöön. Tässä video Rasinkankaan saunan vihkiäisistä.


Mikä Hiltusen sauna?

Hiltusen savusauna on peräisin Kaavin pitäjän Kortteiskylän Kokon tilalta. Sen rakensivat Antti Hiltunen ja Jussi Räsänen noin vuoden 1920 paikkeilla. Saunan kiuas on verrattain suuri. Löylykiviksi valittiin pellosta serpentiinikiviä.

Saunaan liittyy jonkin verran muistitietoa. Kerrotaan, että saunaa käytettiin syystalvella russakantappoviikolla asuntona, kun päärakennus ol kylmillään. Vielä 1940-luvulla saunassa poltettiin pelkästään pärettä. Hiltusen saunaa on käytetty myös kansanparannuksessa. Muistellaan, että yskän parantamiseksi saunassa lyötiin tervalöylyjä.

Kylvyn jälkeen ei tavallisesti syöty vaan juotiin kaljaa tai mehua. Juhlapyhinä saunan jälkeen syötiin esim. lampaasta tehtyä uunipaistia, lihakukkoa, lanttulaatikkoa ja piirakoita. Talvivastat Hiltusen saunaan tehtiin juhannusviikolla lehdeksien teon kanssa yhtä aikaa, tällöin eivät vastatarpeet olleet enää ”joutavoo rimpsua”.

Kuulostaa hienolta, miten pääsen kummiksi?

Voit tulla mukaan Hiltusen saunan saunakummiksi laittamalla viestin osoitteeseen saunakummi@taivaannaula.org. Saat paluupostissa maksuohjeet. Kun olet suorittanut maksun, olet mukana saunakummien joukossa.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään Suomalaisen saunan päivään 8.6.2019 mennessä!

Mitä saunakummius maksaa?

Saunakummimaksu on 40 € kertamaksu. Tuo 40 € on minimisumma eli halutessasi voit osallistua myös suuremmalla summalla.

Hiltusen kummisaunan kokonaiskustannus on 2000 €. Haemme nyt jäsenistöltä kummimaksuina yhteensä 1000 € pottia. Toinen 1000 € kustannetaan yhdistyksen varoista.

Milloin kummit pääsevät tutustumaan ja saunomaan Hiltusen saunaan?

Tavoitteena on järjestää 1-2 Taivaannaulan kokoontumista Saunakylässä vuosittain. Tapahtumissa pyritään mahdollisuuksien mukaan kunnostamaan Saunakylän saunoja. Kummit pääsevät saunomaan maksutta näissä tilaisuuksissa. Muilta saunamaksu on 10 € per kerta.

En ehkä pääse paikalle saunomaan tai auttamaan kunnostuksessa, voinko silti ryhtyä kummiksi?

Kyllä voit. Kummius ei edellytä sinulta muuta kuin tukimaksun maksamisen.

Kuinka kauan kummius kestää?

Taivaannaulan Hiltusen saunan kummius kestää toteutuessaan 7 vuotta. Henkilökohtainen 40 € (tai halutessasi suurempikin) kummimaksu on kertamaksu, joka maksetaan vain kertaalleen kummikauden alussa.

Mitä tapahtuu jos varoja ei saada kerättyä riittävästi?

Jos jäseniltä ei saada kokoon 1000 € pottia määräaikaan mennessä, niin kummius ei toteudu ja siihen mennessä maksetut rahat palautetaan jäsenille.

Toivotaan tietenkin, että innokkaita kummeja löytyy jäsenistön parista ja Hiltusen saunan tarina jatkuu seuraavatkin sata vuotta!