Taivaannaulan helajuhla toukokuussa

Helavalkeat syttyvät saaristossa kun Taivaannaula järjestää helajuhlan Meri-Porin Pastuskerin saaressa 18.5.-20.5.2012. Tapahtuma alkaa perjantai-iltana ja päättyy sunnuntaina. Helassa juhlistetaan kevättä vanhan kansan tavoilla: ohjelmassa on onnea tuovia helavalkeita, lauluja, tansseja sekä muun muassa luentoja suomalaisesta luonnonuskoisesta perinteestä. Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille. Tervetuloa!

Mana
Kuva: Mana Kaasik

Vanhan kansan hela

Vanha kansa juhlisti kevään saapumista helatorstaina ja helluntaina touko-heinäkuussa. Helajuhlassa elettiin kevään ja valon aikaa. Juhlassa ilmaistiin iloa kevään saapumisesta ja kasvukauden alkamisesta. Samalla varmisteltiin onnea tulevalle kesälle monin keinoin. Kentillä ja korkeilla paikoilla leimusivat onnea tuovat helavalkeat ja niiden ympärillä ihmiset lauloivat ja tanssivat. Valkeita poltettiin, koska elävän tulen ja kitkerän tuoksuisen savun uskottiin pitävän pahat henget loitolla.

Touko-kesäkuussa vietettiin myös Ukon juhlaa eli Ukon vakkoja tai Ukon häitä. Ukon vakat olivat pitäjän tai yhden tai useamman kyläyhteisön järjestämät uskonnolliset pidot. Vakkajuhlissa uhrattiin vakallinen ruokaa ja juotiin pyhää olutta. Kyseessä oli mitä todennäköisimmin juhla sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi.

Pastuskeri

Pastuskeri (Bastuskär, Saunakari) sijaitsee Meri-Porissa Anttooran ja Lampaluodon välissä ja sinne on autotie. Saaren asutuksesta on kirjallisia merkintöjä 1600-luvulta saakka. Luonto ja meri määräsivät ulkoluodon asukkaiden elämäntahdin. Elanto saatiin karuissa oloissa kalastuksesta ja metsien hillitystä kaskeamisesta. Koko ikänsä saarella asuneita miehiä arvostettiin sokkeloisen rannikon tuntevina luotseina.

Juhlan paikkana Koivuniemen leirikeskus, jonka päärakennus on 1800-luvulla rakennettu vanha luotsiasema. Omenapuiden ja marjapensaiden koristamassa pihapiirissä on myös pienempi tupa, luentosali ja ruokala. Sauna sijaitsee suojaisessa paikassa merenrannalle. Vuodepaikkoja on 40 ja majoitus tapahtuu 2-8 hengen huoneissa.

Saaren tunnelmallisissa metsissä ja lehdoissa kasvaa monia harvinaisia kasveja ja puita kuten pihtakuusi ja tammi. Saaristolle tyypillinen tyrni viihtyy rantavyöhykkeellä. Kaislikoissa ja kareilla pesivät useat merilinnut ja joutsenet, pihapiirissä pääskyset ja rantalehdossa satakieli.

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”6″ maptype=”ROADMAP” mapalign=”center” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Pastuskeri 28900 Pori{}sunny.png” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Osallistumismaksu

Taivaannaulan jäsen 20 €
Ei-jäsenet 25 €

Kaikki alle 15-vuotiaat 15 €
Samassa sängyssä vanhemman kanssa nukkuvat alle kouluikäiset lapset ilmaiseksi

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset tapahtuu alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautumisaika päättyy 1.5.2012. Osallistumismaksun pitää olla maksettuna viimeistään 7.5.2012.

Ilmoittautuminen on sitova, eli maksettua osallistumismaksua ei palauteta, mikäli et pääsekään osallistumaan.

Nimi
Sähköposti
Puhelinnumero
Oletko Taivaannaulan jäsen?
Olisitko kiinnostunut toimimaan avustajana keittiöryhmässä?
Allergiat ja erityisruokavaliot
Kommenttejä tai kysymyksiä?

Lisätietoja

Lisäkysymyksiä voi esittää sähköpostitse osoitteeseen hela@taivaannaula.org tai kommentoimalla tätä kirjoitusta. Tarkempia tietoja juhlasta lähetetään osallistujille sähköpostitse hyvissä ajoin ennen juhlaa.

Lisää aiheesta:

 • Ei aiheeseen liittyviä artikkeleita

7 ajatusta aiheesta “Taivaannaulan helajuhla toukokuussa

 1. Yllättävän houkutteleva mainos kun noin tunnelmalliset kuvat valittu. Sai harkitsemaan osallistumista sittenkin… =)

  • Lapsiperheet on huomioitu ohjelmassa ja majoituksessa. Sänkyjä on 41, osa pienemmissä huoneissa. (2-8 hlö)

   • Tämä oli hyvä mainos, yksi lapsiperhe siis ilmoittautunut =) (no olisin kyllä muutenkin tullut, mutta hyvä Petri!)

 2. Minkähänlaiset mahdollisuudet paikalle olisi päästä julkisen liikenteen avulla? Poriin esim. junalla, mutta entäs siitä eteenpäin?

  • Perille järjestetään auto/pikkubussikyyti Porin asemilta. Matkaa Porista juhlapaikalle on 36km länteen.

   • Onhan tämä varmaa tietoa? Ois meinaan noita edullisempia bussilippuja poriin nyt tarjolla ja mietin uskallanko jo varata bussiliput ja maksaa ennekuin ne alkaa kallistumaan :)

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>