Tilaa Taivaannaulan verkkokaupasta
Taivaannaula julkaisee erilaisia painotuotteita, joiden tehtävä on tuoda ihmisten saataville suomalaista perinnetietoa. Tällä tavoin edesautetaan perinteiden säilymistä elävinä ja tuetaan ihmisten pyrkimyksiä huomioida vanhat tavat, uskomukset ja laulut osana omaa elämäänsä. Pitkäikäisin julkaisistamme on Taivaannaulan kansanperinnekalenteri, jota olemme julkaisseet vuodesta 2009.
Kalenteri esittelee perinteisen maan- ja metsänvaraisen elämänmuodon vuotuisen kierron. Kalenterin tarkoituksena on tarjota ihmisille ikkuna omille juurilleen, vahvistaa suomalaisten luontosuhdetta sekä edistää perinnekulttuurin arvostusta ja elävänä pysymistä.
Laaja kokoelma kansanuskoa ja kansanperinnettä
Kansanperinnekalenteri sisältää erittäin kattavasta tietoa perinteisestä vuodesta ja sen pyhistä ja merkkipäivistä. Vuodenkiertoon kuuluu pyhäpäiviä, jolloin suku tai yhteisö jättää arjen työt taakseen ja kokoontuu yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan haltijoita ja vainajia. On puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on luonnon ja perinteisten töiden merkkipäiviä, jotka jaksottavat vuodenkulkua.
Kansanperinnekalenteri: Esimerkki sisällöstä
Jyrin päivä 23. huhtikuuta on ollut ensimmäinen karjanuloslaskupäivä maan etelä- ja itäosissa. Sanottiin että »Jyrki kantaa lehmät vaikka selässään» eli karja päästettiin jaloittelemaan pimeästä navetasta vaikka maassa olisi vielä lunta ja vedet jäässä. Päivän viettoon kuului monenlaisia tapoja, joilla karjan ja kodin onni varmistettiin tulevaksi kesäksi.
Karjan uloslasku oli odotettu ja juhlallinen tapahtuma. Kun karja laskettiin läpi karjaportista, sitä suojattiin soihduilla, pihlajanoksilla tai piilottamalla kirves tai muita rautaesineitä oven eteen. Karja voitiin myös suojata naisen väellä eli »harakoida». Tällöin lehmät tai lampaat laskettiin pihalle portin päällä seisovan emännän haarojen alitse. Eläimiä saatettiin myös suojata pedoilta erilaisilla esineillä kuten karhun kynsillä tai hampailla sekä loihtijakivillä.
Metsän ja karjan haltijoille annettiin Jyrin päivänä antimia. Etelä-Savossa syötiin ateria, josta asetettiin ennen maistamista jokaista lajia erityiselle lautaselle uhriksi. Hiiteen vietiin lahjana piiraita, voita, maitoa, munia ja lihaa. Karja voitiin kiertää palavan kynttilän kanssa, minkä jälkeen kynttilä poltettiin hiidessä. Myös yksittäisille uhripuille jätettiin lahjoja, kun karja vietiin niiden ohi. Eläimistä huolehtivat paimenet tarjosivat vuorostaan viinaryypyn jokaiselle vastaantulijalle, mikä varmisti eläinten menestymisen kesällä.
Kalenterin lisäksi olemme julkaisseet myös Taivaannnaulan laulukirjasia, jotka kokoavat yhteen kansanomaisia lauluja. Laulukirjaset on jaoteltu teemoittain runolauluihin, työn lauluihin ja myöhäisillan lauluihin.
Taivaannaulan julkaisut ovat ostettavissa yhdistyksen verkkokaupasta. Kannattaa huomata, että vuosikalenterin myyntiaika on aina alkusyksystä sydäntalveen. Keväällä ja kesällä kalentereita ei ole välttämättä saatavilla. Kalentereita on myös myyty Loimaan Sarka-museossa, Valkeakosken Ritvalan kylässä sekä Taivaannaulan tapahtumissa.
Julkaisujen tuotto käytetään Taivaannaulan toiminnan tukemiseen, mukaan lukien Suomen kansanuskon tuntemien pyhien luonnopaikkojen tutkimiseen ja suojeluun.