Taivaannaulan väkeä

Taivaannaulassa toimii lukuisia ihmisiä erilaisissa vastuutehtävissä. Yhteisömme järjestää vapaaehtoisvoimin tapahtumia, julkaisee painotuotteita, suojelee hiisiä, kokoaa tietoa kansanuskosta ja kansanperinteestä ja tekee monella muullakin tavalla töitä pitkäikäisen perinnekulttuurin ja henkisten perinteiden säilymisen eteen. Ohessa muutamien aktiiviemme ajatuksia Taivaannaulasta ja Taivaannaulassa toimimisesta!

Mikko S.

Terveisiä keskeltä päijäthämäläistä metsämaisemaa! Koulutukseltani olen nuohooja, muinaistekniikan artesaani, erä- ja luonto-opas sekä italian kielen kääntäjä. Harrastan yhdistystoiminnan lisäksi jousiammuntaa ja kaikenlaista luonnossa tapahtuvaa liikkumista.

1. Miten, miksi ja milloin päädyit Taivaannaulan toimintaan mukaan?

– Löysin Hiitola-foorumin muistaakseni syksyllä 2009, kun etsin tietoa kansanperinteestä. Asuin silloin ulkomailla, joten liityin yhdistyksen jäseneksi vasta kesällä 2011, kun olin jo palannut Suomeen. Koin jo silloin, että Taivaannaula tekee monessa mielessä arvokasta työtä eikä ole vain yksi niistä lukuisista perinneyhdistyksistä, joissa uskomusperinteille ei ole sijaa. Voisi siis sanoa, että toiminnan kokonaisvaltainen ote imaisi minut mukaansa välittömästi.

2. Mitä olet kehittänyt tai haluaisit kehittää Taivaannaulan toiminnassa?

– Olen toiminut viisi vuotta yhdistyksen hallituksessa, myös puheenjohtajana 2016-2018. Minusta tuli aikoinaan yhdistyksen ensimmäinen nimetty tiedottaja. Saimme nopeasti kasvavalle yhdistykselle tiedotteiden myötä jonkin verran mediajulkisuutta, mutta koen, että etenkin sisäisessä viestinnässä on vielä paljon kehittämistä. Haluan edistää yhdistyksen jäsenten keskuudessa perinnetaitojen osaamista ja yleensäkin maanläheistä elämäntapaa, johon eivät mielestäni kuulu nykyajan teknologiausko ja ylimitoitetut kulutustottumukset. Taivaannaulan toiminnan suunta on tulevaisuudessa nähdäkseni paikallisuutta korostava.

3. Mikä toiminnassa on ollut parasta? Missä olisi eniten kehittämisen varaa?

– Parasta on ehdottomasti ollut yhteisöllisyys; olen saanut Taivaannaulan piiristä paljon uusia ystäviä ja tavannut mitä mielenkiintoisempia henkilöitä. Meitä on monta, ja samankaltainen ajatusmaailma yhdistää! Koen, että kehittämisen varaa on vielä viestinnän ohella etenkin jäsenistön aktiivisuudessa – meitä on niin monen eri alan osaajaa, että taitoja ja tietoja olisi hyvä saada välitettyä eteenpäin muillekin.

4. Miten Taivaannaula ja siinä mukana olo näkyy muussa elämässäsi?
– Pyrin arkielämässänikin elämään kohtuullisesti. Ostan vain harvoin mitään muuta kuin ruokaa, harjoitan perinnetaitoja ja elän yksinkertaista mutta henkisesti rikasta elämää. Kiinnostukseni kansanperinteeseen on vain syventynyt vuosien saatossa, mutta silti kuukausittain tulee vastaan aina jotakin uutta tietoa. Yhdistystoiminta ja kaikki siihen liittyvä on kuin ehtymätön aarreaitta, jonka annista voi jatkuvasti ammentaa lisää omaan elämäänsä.

5. Millaisena näet Taivaannaulan roolin yhteiskunnassa?
– Nykyajan pirstaloituneessa maailmassa, jossa yksilö etsii paikkaansa (eikä usein sitä löydä), Taivaannaulan edustama jatkuvuus voi johtaa juurille, kohti ymmärrystä siitä, mistä on tultu ja mikä on oikeasti merkittävää. Yhdistys paitsi tukee yksilön matkaa osaksi yhteisöä myös osallistuu yhteiskunnallisena toimijana muutokseen kohti kestävää elämäntapaa. Meillä on viesti, jonka haluamme välittää eteenpäin.

6. Kuinka kertoisit lyhyesti jollekin täysin asiasta tietämättömälle, mikä on Taivaannaula?
– Taivaannaula on kokonaisvaltaisesti kansanperinnettä edustava ja jatkava yhdistys. Sen toiminnassa yhteen nivoutuvat niin perinteiset taidot, tiedot ja uskomukset kuin vanhan kansan maailmankuvakin. Kyse ei ole uskonnollisesta liikkeestä eikä kyse ole pölyisestä perinneyhdistyksestä – Taivaannaula on jotakin niiden väliltä ja edustaa elämäntapaa, joka perustuu elämiseen luonnossa, osana sitä. Kaikella on sielu, eikä kukaan ole maailmassa yksin.

Anssi A.

1. Miten, miksi ja milloin päädyit Taivaannaulan toimintaan mukaan?
– Olin mukana perustamassa yhdistystä vuonna 2007. Koin jo silloin tarpeen kansanperinteen ja kansanuskon asiaa ajavalle ja näihin kuuluvia perinteitä elävänä pitävälle järjestölle.

2. Mitä olet kehittänyt tai haluaisit kehittää Taivaannaulan toiminnassa?
– Olen ollut mukana kehittämässä montaa asiaa. Ehkä tärkeimmäksi tähän mennessä nostaisin juhlat ja ylipäätään vuodenkierron merkkipäivien selvitystyön sekä hiisiä koskevan liikehdinnän edistämisen Suomessa.

Taivaannaulaa tulisi kehittää vielä edelleen yhteisönä, joka tarjoaa vireää paikallistoimintaa entistä useammilla paikkakunnilla. Lisäksi Taivaannaula tarjoaisi jotain annettavaa ihmisten elämän murroshetkiin: nimiäisiin, häihin, hautajaisiin ja niin edelleen. Tämä on minusta seuraava iso homma, jota meidän pitäisi edistää.

3. Mikä toiminnassa on ollut parasta? Missä olisi eniten kehittämisen varaa?
– Parasta on ollut uusien ystävien saaminen, kaiken uuden oppiminen ja kokeileminen sekä kansanuskosta nousevan henkisyyden syveneminen. Taivaannaulan kautta on tullut tehtyä asioita, päästyä paikkoihin, tavattua ihmisiä ja opittua taitoja, joita ei olisi ikinä tullut tehtyä ilman yhdistystä.

4. Miten Taivaannaula ja siinä mukana olo näkyy muussa elämässäsi?
– Perusarkisena yhdistyspuuhasteluna. Hassutteluna Taivaannaulan ihmisten kanssa. Mahdollisuutena kirjoittaa tietotekstejä tai ihan muuten vaan omia ajatuksia tärkeistä asioista kiinnostuneelle yleisölle. Kiinnostavina yhteydenottoina ja tapaamisina. Aina juhlien aikaan sekä hiljentymisenä ja henkistymisenä että myös railakkaana ilonpitona.

5. Millaisena näet Taivaannaulan roolin yhteiskunnassa?
– Arvostettuna mielipidevaikuttajana, julkisen keskustelun ja yksityisten oivallusten herättäjänä ja mittavana tieto- tai taitovarantona, joka säilyttää ja suojelee kokonaisvaltaisesti suomalaista perinnetietoa ja henkistä maailmankuvaa. Jäsenilleen Taivaannaula on “kylä”, joka tarjoaa yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia elää yhdessä perinteitä, aikaisempia sukupolvia, luontoa ja maailman pyhyyttä kunnioittavalla tavalla.

6. Kuinka kertoisit lyhyesti jollekin täysin asiasta tietämättömälle, mikä on Taivaannaula?
– Olemme järjestö ja yhteisö, joka pitää elävänä vanhoja suomalaisia tapoja ja uskomuksia. Taivaannaulaan kuuluu eri-ikäisiä ihmisiä eri puolilta Suomea. Meitä yhdistää kiinnostus kansanperinteeseen ja sen kautta nousevaan henkisyyteen, omaan sukuun ja juuriin sekä Suomen luontoon.

Kaisu M.

Olen Kaisu Mokkila, savokarjalaista sukujuurta, ja asun nyt pienyhteisössä maatilalla Hämeen sydämessä, Sääksmäellä, joka kuuluu nykyään Valkeakoskeen (Tampereen ja Hämeenlinnan välissä).

Minulla on kissa ja maatiaiskanoja, kyyttölehmistä luovuin parisen kuukautta sitten. Harrastan monenlaisia käsitöitä, matoista neulomisen kautta kaikenlaiseen tuunailuun. Käyn joka viikko pulahtelemassa kylmissäkin vesissä, joogaan ja opiskelen venäjää. Tykkään kulkea metsäpolkuja, pyöräillä töihin omalle hierontahoitohuoneelleni Osuuskunta Elonjuureen ja tanssin intohimoisesti melkein kaikkea, mitä lavoilla tai muilla esim. kansanmusiikkikeikoilla vaan soitetaan. Että musiikki elävänä koettuna sekä kansanlaulujen rallattaminen itse laulettuna tekee elämästäni hauskaa. Haluan kohdata ihmiset kunnolla, kasvokkain, keskustellen ja kuunnellen. Todellinen elämä heijastuu kanssaihmisten kautta, läsnä olemalla. Koen myös, että puhutuilla sanoilla on erityinen merkitys, tämä meidän kielemme on niin monivivahteinen ja rikas. Sitä pitää kunnioittaa ja käyttää monipuolisesti, hyvin.

1. Miten, miksi ja milloin päädyit Taivaannaulan toimintaan mukaan?
– Olen tullut ensimmäisen kerran mukaan helaan 2010 Mansikkiin, eli Euraan. Olin kuullut yhdistyksestä jossakin jo ehkä parisen vuotta aikaisemmin ja tutustunut netin kautta. Silloin oli kuitenkin jotenkin syksy tai muuten huono aika liittyä ja sitten se unohtui, mutta 2010 vuodenvaihteen jälkeen liityin netin kautta jäseneksi ja tulin helaan paikalle. Ja miksikä… no siksi että olen tämmönen kansanperinnehippi ja ollut jo pitkään kiinnostunut näistä aiheista, joita Taivaannaula edistää.

2. Mitä olet kehittänyt tai haluaisit kehittää Taivaannaulan toiminnassa?
– Kehittämässä olen ollut ihan alkujaan vähän saunajuttuja, saunottaja kun ammatiltani olen, ja onhan tuota tullut oltua monena vuonna myös yhdistyksen hallituksessa. Tällä hetkellä en ole hallituksessa, mutta muuten aktiivisena kyllä nyt tänäkin vuonna.

Onhan noita käytännön hommia tullut hoideltua, kalenteria kahtena vuotena peräkkäin (naisten ja miesten työt) ja helaa sekä kekriä useampana vuonna peräkkäin. Emmä nyt oikein tiiä mitä mä haluaisin vielä kehittää, oon enemmän semmonen käytännön toimija: kun tarttee tehdä, niin tapahtuu.

3. Mikä toiminnassa on ollut parasta? Missä olisi eniten kehittämisen varaa?
– Parasta on yhdessä tekeminen, ihmiset (kohtaamiset) ja asenne perinteitä kohtaan. Parannettavaa vois olla tiedonkulussa ja ylipäätään avaamisessa jäsenistön suuntaan – käsittääkseni siihen on tehtykin jo paljon ja tehdään lisää, mikä on hyvä.

4. Miten Taivaannaula ja siinä mukana olo näkyy muussa elämässäsi?
– Taivaannaula näkyy konkreettisesti kolmena kangaskassina, joita käytän miltei päivittäin. Kalenterit on aina sekä työhuoneeni että kotini seinällä. Työpaikallani Osuuskunta Elonjuuressa on myynnissä molempia myös. Tulipa neulottua logolla varustettu villapaitakin parisen vuotta sitten. Viittaan usein toimintaan jossain keskusteluissa, ja ihmiset ympärilläni tietävät, että olen aktiivinen yhdistyksen jäsen. Olen jonkun verran yhteyksissä Taivaannaulan kautta tutustumiini ihmisiin myös ns. muuten vaan. Ja olen vissiin aika monen nykyisenkin jäsenen liittymisen takana, jonkinlaisena innokkeena, kun olen kertonut toiminnasta tutuille.

5. Millaisena näet Taivaannaulan roolin yhteiskunnassa?
– Yhteiskunnassa – ööh… Tää onkin vaikea… Onhan se siellä osana kokonaisuutta… Jonkinlaisena asiantuntijana varmaan eniten, eli yhdistyksenä, joka tietää näistä jutuista enemmän kuin muut. Tähän en oikeastaan osaa muuta vastata.

6. Kuinka kertoisit lyhyesti jollekin täysin asiasta tietämättömälle, mikä on Taivaannaula?
– Taivaannaula on suomalainen kansanperinneyhdistys, jolla on aktiivista toimintaa perinteisten juhlien järjestäjänä (talvella laskiainen, keväällä toukojuhla ja syksyllä kekri) Jäseniä on vajaa parisen sataa ympäri Suomen. Taivaannaula toimittaa mm. kansanperinnekalenteria, josta selviää suomalaisten uskomuksia ja esim. sääennustuksia. Niitä samoja voi lukea myös sosiaalisessa mediassa Taivaannaula-sivulta. Taivaannaulaan voivat liittyä asiasta kiinnostuneet, ja toimintaa on erityisesti Turun ja Tampereen seuduilla, mutta juhlia järjestetään muuallakin Suomessa.

Mikko T.

Olen Mikko Valtteri Tappura, 46-vuotias maaseutuyrittäjä ja maanviljelijä Lempäälästä. Uusperheeseeni kuuluu lisäkseni vaimo ja kaksi aikuista lasta. Harrastan musiikkia, lukemista, luonnossa liikkumista ja yhdistystoimintaa.

1. Miten, miksi ja milloin päädyit Taivaannaulan toimintaan mukaan?
– Tulin Taivaannaulan toimintaan mukaan vuonna 2012. Olisiko johtunut ”neljänkympin kriisistä” vai mistä, mutta olin jo jonkin aikaa yrittänyt jäsentää maailmankuvaani ja paikkaani olevaisuudessamme. Löysin netistä Taivaannaulan sivut ja Hiitola-foorumin, jossa käytyä keskustelua aloin seurata. Tunsin samanhenkisyyttä keskustelijoihin ja tunsin Taivaannaulan tarjoamien käsitysten ja arvojen vastaavan omiani. Näistä rohkaistuneena ilmoittauduin yhdistyksen Rapolan linnavuorelle järjestämälle retkelle. Ja menin, koin ja jäin!

2. Mitä olet kehittänyt tai haluaisit kehittää Taivaannaulan toiminnassa?
– Koordinoin nyt yhdistyksen Pirkanmaan alueen paikallistoimintaa paikallisvastaavan roolissa. Olen ollut myös yhden kauden yhdistyksen hallituksessa. Toimin lisäksi toisena vastuuhenkilönä hiisihankkeessa. Tavoitteenani on jatkossakin toimia hiisien suojelun puolesta sekä pyrkiä niiden arvostuksen ja tunnettuuden lisäämiseen. Haluaisin myös saada toimintaan mukaan enemmän kaltaistani maaseudun väestöä, heitä jotka vielä saavat elantonsa maasta ja metsästä ja jotka elävät edelleen samoilla paikoilla kuin esivanhempansa.

3. Mikä toiminnassa on ollut parasta? Missä olisi eniten kehittämisen varaa?
– Parasta Taivaannaulan toiminnassa on ollut yhteisöllisyyden tunne. Samoin tunne siitä, että minut hyväksytään sellaisena kuin olen. Myös toiminnan mukana saamani perinteisiin ja juuriimme liittyvät tiedot ja taidot koen erityisen tärkeiksi.

4. Miten Taivaannaula ja siinä mukana olo näkyy muussa elämässäsi?
– Miten toiminnassa mukana oleminen näkyy elämässäni? Ajankäytössäni totta kai, aikaa on aina liian vähän mielenkiintoiseen toimintaan! Arkisessa elämässäni Taivaannaulassa mukana oleminen näkyy asioiden jäsentämisessä, kunnioituksessa luontoa ja menneitä polvia kohtaan. Pieninä pysähdyksinä hetkessä uhraten asialle ajatuksen, tekemällä havainnon luonnosta tai noudattamalla esivanhempien ohjeita ja tapoja. Esimerkiksi kääntämällä pöydällä oleva leipä oikein päin, sanomalla mielessä sana metsään mennessä tai katsomalla kalenterista sopiva hetki vihdan tekoon.

5. Millaisena näet Taivaannaulan roolin yhteiskunnassa?
– Toivoisin Taivaannaulan saavan edelleen enemmän tunnettuutta yhteiskunnassamme. Yhdistyksestä onkin jo muodostunut jonkinlainen asiantuntijataho, jonka tietoja ja näkemyksiä halutaan kuulla. Tätä roolia haluaisin edelleen vahvistaa. Haluaisin myös lisätä tietoisuutta Taivaannaulan tarjoamasta maanläheisen ja vaatimattomamman elämäntavan mallista tässä kestämättömässä kulutushysterian ajassa.

6. Kuinka kertoisit lyhyesti jollekin täysin asiasta tietämättömälle, mikä on Taivaannaula?
– Jos tietämättömänä kysyisit minulta, mikä se Taivaannaula oikein on, vastaisin ehkä: ”Taivaannaula on juuristamme ja kulttuuristamme kiinnostuneiden ja maanläheisten, ympäristöstään sekä lähimmäisistään vastuuta tuntevien ihmisten kotikylä, jossa jokainen koetaan arvokkaaksi.”

Mirka A.

Kulttuurialalla, naimisissa, asunut useilla eri paikkakunnilla, tällä hetkellä asuinpaikka Turussa. Harrastan laulua, käsitöitä, lukemista, lentopalloa jne. Olen kiinnostunut kaikesta ja tykkään opetella uusia taitoja ja tietoja.

1. Miten, miksi ja milloin päädyit Taivaannaulan toimintaan mukaan?
– Päädyin Taivaannaulan toimintaan mukaan luettuani lehtijutun vuonna 2007. Perinteiden tutkiminen ja tuominen omaan elämään imaisivat mukaansa, ja löytyipä tätä kautta myös oma aviomiehenikin.

2. Mitä olet kehittänyt tai haluaisit kehittää Taivaannaulan toiminnassa?
– Olen puheenjohtajana toimiessani selkiyttänyt Taivaannaulan omaa kuvaa, kehittänyt sitä, miten toimintaa tehdään ja luonut pelisääntöjä. Minulla on kirjanpitäjäluonne, joten jatkossakin kehittämiskohtani ovat jotain tämän tyyppistä. Esimerkiksi uusien vuotuisjuhlien mukaan tuomista tai uusien taitojen opettelua, joista olisi yhteisölle hyötyä.

3. Mikä toiminnassa on ollut parasta? Missä olisi eniten kehittämisen varaa?
– Toiminnassa parasta ovat vanhat perinteet ja niistä innostuneet ihmiset. Täältä löytyy ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella vaikkapa enteistä tai runolaulusta.

4. Miten Taivaannaula ja siinä mukana olo näkyy muussa elämässäsi?
– Aviomies toimii myös Taivaannaulan piirissä, joten se näkyy aika paljon. Naimisiin mennessämme selvitimme vanhoja häätapoja ja -uskomuksia, ja näin koottua tietoa voimme myös yhdistyksenä hyödyntää, kun häätapoja aletaan tutkimaan lisää.

5. Millaisena näet Taivaannaulan roolin yhteiskunnassa?
– Taivaannaula on yhteisö, jossa toimii vanhojen perinteiden mukaan eläviä ihmisiä. Se myöskin on perinteiden jatkamisen kautta läsnä elämän eri hetkien vaiheissa: lapsen syntymässä, naimisiin mennessä ja muilla erityislaatuisilla hetkillä. Taivaannaulan tulee pitää yllä myöskin mediassa tietoisuutta näistä, nämä ovat kuitenkin kaikkien meidän yhteistä perinnettämme.

6. Kuinka kertoisit lyhyesti jollekin täysin asiasta tietämättömälle, mikä on Taivaannaula?
– Taivaannaula on yhteisö, johon kannattaa tulla mukaan, jos ajattelee että vanhoissa tavoissa ja uskomuksissa on perää. Taivaannaulan piirissä oppii siitä, millä tavalla aikaisemmin on hyväksi havaittu toimia luonnon ja maailman kanssa. Pyörää ei kannata keksiä aina uudestaan, sillä ennenkin on tiedetty elämästä aika paljon.