Suomen ensimmäinen hiisikyltti on pystytetty! Taivaannaulan Hiisi-hanke pystytti tänään kyltin Pirkkalan Neulalähteelle yhteistyössä Pirkkalankylän kyläyhdistyksen ja maanomistajan kanssa.

Neulalähteen kyltti pystytettiin sopivan kunnioittavan välimatkan päähän, lähteelle johtavan polun varrelle. Kyltti pyrittiin pystyttämään tavalla, joka ei aiheuta vahinkoa ympäröivälle luonnolle. Tapahtumaa todistamaan paikalle saapui parisenkymmentä kiinnostunutta kansalaista sekä hankkeen tukijoita.

Hiisi-hanke on kerännyt jo vuodesta 2013 alkaen tietoa perimätiedon tuntemista pyhistä luonnonpaikoista ympäri Suomea. Paikkoja on tiedossa satoja. Toisinaan nämä kohteet on merkitty hyvin esimerkiksi Museoviraston tai muiden toimijoiden kylteillä. Toisinaan ne ovat kokonaan vailla kylttiä, joka kertoisi paikan merkityksestä. Silloinkin kun kyltti on, se kertoo paikasta ja sen perinteistä mennessä aikamuodossa, muinaisjäännöksenä.

Pyhät paikat eivät ole kuitenkaan vain historiallisia kohteita, vaan elävä osa jokaiselle suomalaiselle kuuluvaa kulttuuriperintöä. Uudenlaisten infotaulujen tarkoituksena on edistää tätä asennemuutosta. Uudet kyltit eroavat monista infotauluista siinä suhteessa, että se ei kuvaile muinaismuistoa tai muinaishistoriaa vaan elävää, pyhää luonnonpaikkaa.

Tulevaisuudessa tarkoitus on merkitä lisää paikallisia perimätiedon tuntemia pyhiä luonnonpaikkoja uusilla kylteillä. Teemme asiassa mielellään yhteistyötä paikallisten maanomistajien, kyläyhdistysten ja muiden tahojen kanssa.