Lähde

Suomesta tunnetaan useita pyhiä lähteitä, joihin on uhrattu, tunnetuimpina ehkä Pyhän Laurin lähde Janakkalassa ja Pyhän Johanneksen lähde Turun Kupittaalla. Erityisesti juhannusyö oli otollista aikaa antaa uhrilahjoja lähteen haltijalle. Haltijalta ”ostetun” veden väellä on myös tehty taikoja. Vettä otettaessa veden haltijaa on puhuteltu muun muassa seuraavilla sanoilla:

Veen tyttö,
Veen entinen emäntä,
Nouse mun kansan kapisemaan
Tervettä tekemään,
Rauhoa rakentamaan
Lähe kanssani kylään!

Patvaska oli Karjalassa häämenojen ohjaaja ja puhemies, jolla tiedettiin olevan ”varoja” eli taikavoimia häiden ja avioliiton onnistumiseksi. Morsianta hakemaan lähtiessä patvaska otti vettä pulloon lähteestä heittäen haltijalle maksuksi rahaa tai tinaa. Sitten hän kiersi sulhaiskansan myötäpäivään viskoen vettä jokaisen silmille, lukien:

Tule, vesi, veikkones’.
Tule, joki, joukkones’,
Umpilampi, lapsines’,
Avukseni, armokseni,
Veäkseni, voimakseni!
Lähe näitä katsomah,
Henkiä pelastamah,
Emon tuoman ruumiista,
Vaipuneesta vartalosta!