Rapola 2

Taivaannaula ry järjestää lauantaina ja sunnuntaina 26.5.-27.5.2012 opastetun retken Hämeen mahtavimmalle Rapolan muinaislinnalle Sääksmäellä Valkeakoskella sekä vierailun Ritvalan ikiaikaiseen helkajuhlaan. Yöpyminen tapahtuu Sääksmäen Saarioismajalla, jossa on myös mahdollisuus saunomiseen.

Retkelle ilmoittaudutaan sähköpostitse, paluupostissa lähetetään ohjeet osallistumismaksun maksamiseen. Ilmoittautumisaika päättyy 1.5.2012.

Ohjelma

Lauantaina 26.5.2012

Rapalum-näyttely / Kari Rydman
Opastettu tutustuminen Rapolan muinaislinnaan
Hiljentyminen alueen kuppikivillä
Yöpyminen ja sauna Saarioismajalla

Sunnuntaina 27.5.2012

Ritvalan helkajuhla

Rapolan muinaislinnasta

Lauantaina tutustutaan Rapolan muinaislinnaan ja sen historiaan. Retkeen kuuluu Rapolan ja Voipaalan historiaan syvällisesti perehtyneen Kari Rydmanin opastus muinaislinnasta kertovassa Rapalum-näyttelyyn. Ohjelmaan kuuluu myös opastettu kierros Rapolassa sekä hiljentyminen kuppikivillä.

Rapolan on ollut jo rautakaudella monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Se on suurin Suomen sadasta muinaislinnasta ja keskeisellä paikalla myös sijaintinsa puolesta. Linnavuori kohoaa 70 metriä läheisen Vanajaveden pinnan yläpuolelle. Linna-alueen muodostaa noin 200 metriä leveä ja 400 metriä pitkä harjulaajentuma, jonka sisään jää kaksi jääkauden aikaansaamaa harjuhautaa eli suppaa.

Rapolassa on kivivalleja muistona tuhat vuotta sitten harjun laella sijainneesta hirsivarustuksesta. Rakennelmat on ajoitettu viikinkiajalla 800-1000-luvuilla. Linnoitusta on käytetty vielä ainakin varhaiskeskiajalla 1200-luvulla. Muinaislinnan alueesta on kaivauksin tutkittu vasta hyvin pieni osa, joten tulevaisuudessa käsitykset Rapolan linnan roolista saattavat vielä muuttua.

Helkajuhla

Ritvalan helkajuhlasta

Sunnuntaina suunnataan Ritvalan ikivanhaan helkajuhlaan. Helkajuhlaa on vietetty helluntaisin Sääksmäen Ritvalan kylässä muinaisista ajoista saakka. Juhlan iästä ei vallitse tutkijoiden keskuudessa yksimielisyyttä, mutta selvänä pidetään, että sen perimmäinen symboliikka palautuu kristinuskoa edeltäviin kevät- ja hedelmällisyysriitteihin. Seudulla uskottiin pitkään, että Ritvalan vainiot ja pellot menettävät hedelmällisyytensä jos juhlan viettäminen lopetetaan.

Helkajuhlassa neidot kulkevat reitin raitinristiltä Seurantalon mäelle laulaen helkavirsiä. Mäellä neidot asettuvat piiriin, jonka on arveltu symboloivan aurinkoa. Piirin lähettyvillä tai keskellä on myös voitu polttaa onnea tuovia helavalkeita.

Hinnat

Koko viikonloppu yöpymisineen
Yhdistyksen jäsenille 20 €, ei-jäsenille 23 €

Pelkkä Rapolan retki lauantaina
Jäsenille 5 €, ei-jäsenille 8 €

Pelkkä yöpyminen Saarioismajalla
Kaikille 5 €

Pelkkä sunnuntain helkajuhla
Kaikille 10 €

Kaikkiin tapahtumiin alle 10-vuotiaat lapset huoltajan seurassa ilmaiseksi.

Rapola 1

Yöpyminen

Lauantai-iltana majoittuminen tapahtuu Sääksmäen Saarioismajalla, jossa on mahdollisuus saunomiseen.

Ruokailu ja matkustus

Ruokailu järjestetään ruokarinki-periaatteella (kaikki tuovat jotain jaettavaa) ja matkustus kimppakyydeillä. Järjestelyistä sovitaan tarkemmin osallistujien kesken ennen retkeä.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen rapola@taivaannaula.org. Ilmoittautumisaika päättyy 1.5.2012. Osallistumismaksun pitää olla maksettuna viimeistään 12.5.2012.

Ilmoittautuminen on sitova, eli maksettua osallistumismaksua ei palauteta, mikäli et pääsekään osallistumaan. Kerrothan ilmoittautuessa otatko osaa koko viikonloppuun vai ainoastaan osaan tapahtumista.

Linkkejä

Hiitola: http://hiitola-foorumi.net/v3/viewtopic.php?p=23675#p23675
Facebook: http://www.facebook.com/events/255435661199523/