Joulun jälkeen Suomessa on perinteisesti vietetty juhlattomia »selkäviikkoja» laskiaiseen ja Marjanpäivään asti. Nimensä viikot ovat saaneet talven selästä. Lounais-Suomessa puhuttiin myös »härkäviikoista» koska tähän aikaan vetohärät iestettiin ja asetettiin jälleen ulkotöihin.

Selkäviikot olivat muutenkin työntäyteistä aikaa. Joulunajan herkuttelu ja loikoilu lämpimässä pirtissä oli ohi. Oltiin arjessa kiinni. Selkäviikot olivat erityisesti metsätöiden aikaa, jolloin hankittiin poltto- ja rakennuspuut. Työnilo helpotti kirpeiden pakkaspäivien ponnistuksia. Myös jatkuvasti kasvava valon määrä toi helpotusta arkeen. Metsätöissä kestävä ja rauhallinen suomenhevonen oli korvaamaton apu.

Suomessa viime aikoina elvytetty useampien tahojen toimesta hevosen käyttöä metsätöissä. Samanlaista toimintaa on myös Virossa. Viljandin maakunnassa tammikuun lopussa järjestettävillä meluttomilla metsätyöpäivillä puuta kerätään ja kuljetetaan perinteisin menetelmin. Viljandin Kulttuuriakatemian hankkeella halutaan tarjota vaihtoehtoja koneellistetulle metsänhoidolle sekä edistää paikallista kulttuuriperintöä ja alkuperäisrotujen säilymistä.