Nykytiedon mukaan Suomessa on ollut kotikissoja rautakauden lopulta asti. Maatiaiskissoilla on ollut alusta saakka oma toimenkuvansa taloudessa, sillä ne ovat pyydystäneet ruokavarastoista hiiriä ja muita pieniä nisäkkäitä. Savon kansanperinteessä onkin sanottu, että kissa tuo talolle vaurautta.

Lattialla tai lämpimällä uunin pankolla loikoilevan kissan elämää on pidetty kadehdittavan huolettomana ja kissaa luonteeltaan mukavuudenhaluisena. Kissan viluisuudesta ennustettiin jopa säätilan muutoksia. Jos luvassa oli kylmää, kissa pakeni jo etukäteen uunin päälle. Savossa myös ennustettiin, että jos kissa »vutkehtii lattialla, tulee hyvät kelit».

Kissaan on liitetty niin arvostettuja kuin kielteisiä ominaisuuksia. Pimeässä saalistava kissa on yhdistetty toisinaan pahantahtoisiin voimiin ja petollisuuteen. Toisaalta on ihailtu kissan sulavia saalistustaitoja ja itsenäisyyttä – se kun ei suostu jäämään vangiksi lukkojen taakse.

Yhden syntyrunon mukaan kissa saa alkunsa saunan kiukaalla »Halliparran» eli mahdollisesti metsänhaltijan hauduttelemana. Kissa kootaan monenlaisista osista.

»Kyllä tiän kissan synnyn,
Halliparran hauteleman:
Kissa on saatu kiukoalla,
Nenä neittä, pää jänistä,
Häntä Hiien palmikkoa,
Kynnet kyitä käärmehiä,
Jalat muita muuramia,
Muu ruumis suen sukua»

Kissan ruumiin osaset – sudet ja käärmeet – kertovat kissan tappavan tehokkaista taidoista metsästäjänä. Mainittu »hiisi» on alkujaan pyhää lehtoa tarkoittanut sana, joka on kristinuskon vaikutuksesta muuttunut pahan hengen nimeksi. Syntyrunossa hiisi voi viitata kotikissan kesyn ulkomuodon alla piilevään villiin luontoon.

Kissalla on voinut olla yhteys kodin-, maan- tai metsänhaltijaan, jolloin kissan kohtelulla on ollut vaikutusta koko talon eläinten hyvinvoinnille. Kerrotaan, että jos talonväki kohteli kissaa hyvin, maanhaltija kohteli karjaa hyvin. Ajateltiin myös, että eläimiä suojeleva navetanhaltija saattoi näyttäytyä ihmisille valkeana kissana. Tällaiselle kissalle vietiin ruokaa kiitoksena siitä, että eläimet voivat hyvin.