Kodin hyvää onnea on suojeltu vahvistamalla kodin ja ulkomaailman rajoja. Tämä tapahtui suojaavilla kuvioilla tai esineillä, jotka sijoitettiin erityisesti talon aukkojen, kuten ovien ja ikkunoiden läheisyyteen. Näin varmistettiin kodin hyvä onni.

Suojelevina symboleina on käytetty muun muassa onnea tuovia rengasristiä ja viisikantaa. Pahantahtoisilta voimilta on suojauduttu piirtämällä rengasristi asuinhuoneiden, tallin ja navetan oveen tai portin pieleen. Viisikantaa on käytetty suojaavana symbolina muun muassa riihien ovissa.

Kotia voitiin suojella myös tietyillä puulajeilla. Erityisen vahvaa suojaa antoi kataja, jonka oksia saatettiin kiinnittää talon oveen. Suomessa ja Virossa on ollut myös tapana savustaa maatalojen huoneet torstaisin katajansavulla. Kataja antoi taloon hyvän hajun, karkotti sairaudet ja piti pahat voimat loitolla.

Myös pihlajalla tiedettiin myös olevan suojelevaa ja hyvää tuovaa väkeä. Taloja onkin suojeltu esimerkiksi pihlajanoksista valmistetuilla kepeillä ja kehillä. Talojen lisäksi näin suojattiin myös kotieläimiä, metsästäjien ansoja, kalastustarvikkeita ja muita paikkoja ja tarvikkeita.

Rakennuksiin on myös piilotettu suojelevia esineitä, kuten ukonvaajoja, mutta myös kuolleita kyykäärmeitä. Käärme piilotettiin usein kynnykseen porattuun reikään jonka aukkokohta suljettiin puutapilla. Käärme voitiin piilottaa joko kokonaisena tai käyttää pelkkää päätä tai nahkaa. Tiedetään esimerkiksi, että 1930-luvulla erästä vanhaa taloa purkaessa löydettiin kynnyksen alta käärmeen pää tuohiropposessa.

Symbolisella tasolla käärmeet yhdistyvät vahvasti hyvään onneen, suojelemiseen ja vartiointiin. Pihapiirejä suojelivatkin myös niin sanotut »elättikäärmeet». Näillä pihapiireissä ruokituilla rantakäärmeillä uskottiin olevan kohtalonyhteys talon onneen. Jos käärmettä kohdeltiin hyvin, talo menestyi.