SKS:n julkaisema Loitsun mahti (2014) on Henni Ilomäen uutuusteos kalevalamittaisesta loitsuperinteestä. Loitsuilla on vuosisatojen ajan parannettu, varmistettu onnea ja haettu voimaa esimerkiksi synnytyksen hetkellä.

Loitsun ääneen lausumisella – mumisten, vimmaisesti huutaen tai supattaen – pyritään muuttamaan asiaintila toiseksi. Sillä halutaan torjua jokin pulma tai aiheuttaa pahaa toiselle. Loitsujen tehon on uskottu piilevän sanoihin latautuneessa voimassa eli väessä. Loitsut eivät ole mystiikkaa, ne nojaavat kansanuskon kannalta loogiseen maailmankuvaan.

Loitsujen kielestä on kirjoittanut muun muassa Anna-Leena Siikala, jonka mukaan loitsun voima tulee sen toistamista myyttisistä mielikuvista. Kansanrunouden myyttinen maailmankuva on Sisä-Suomessa elänyt pitkään tietäjien loitsuissa perinteisen runonlaulannan kadottua alueelta.

Ilomäen kirjassa esitellään loitsujen muotoa ja kieltä, loitsujen käyttäjiä ja kuulijoita sekä loitsujen heijastamia maailmankuvallisia käsityksiä. Itämerensuomalaisesta loitsuperinteestä kiinnostuneille voi suositella myös Mare Kõivan vuonna 2011 julkaistua kirjaa Eesti Loitsud.