Viron omauskoisten järjestö Maavallan Koda on avannut vuosittaisen Hiisien kuvakilpailun. Seitsemättä kertaa järjestettävään valokuvakilpailuun voi osallistua lähettämällä kuvia pyhistä luonnonpaikoista mistä tahansa maailmasta – myös Suomesta.

Kilpailun tavoitteena on lisätä pyhien luonnonpaikkojen (eli hiisien) tunnettuutta sekä kunnioittaa henkistä perintöä ja luonnonperintöä. Kuvilla ikuistetaan pyhien paikkojen nykytila ja kannustetaan ihmisiä vierailemaan näillä erityislaatuisilla paikoilla ja suojelemaan niitä.

Kuvakilpailuun odotetaan kuvia hiisistä ja muista luonnon pyhistä paikoista niin Virosta kuin ulkomailtakin. Kilpailun pääpalkinto on 1000 euroa. Lisäksi palkintoja jaetaan muun muassa seuraavissa sarjoissa: pyhä puu, kivi, vesi, lahjat, saaret, luonto, kulttuuriperintö ja kansainväliset pyhät paikat.

Kuvakilpailu päättyy 31. lokakuuta. Voittajat julkistetaan 29. marraskuuta Tartossa järjestettävässä tilaisuudessa. Kuvakilpailun järjestävät Maavallan koda ja Tarton yliopiston luonnonmukaisten pyhien paikkojen keskus. Kilpailua tukevat muun muassa Kehrwieder, Võron Instituutti, Viron kansallismuseo, Viron kansallisarkisto sekä Metsatöll-yhtye.

Miten osallistun?

Luonnonmukaisella pyhällä paikalla tarkoitetaan kilpailun säännöissä ei-rakennettua aikaisempien sukupolvien pyhää paikkaa. Suomen tapauksessa esimerkiksi uhrikiviä ja uhripuita, karsikoita, lähteitä, lehtoja, metsiköitä, vuoria ja muita kansanperinteen tuntemia pyhiä paikkoja.

Osallistujilla mahdollisuus asettaa oma kilpailutyönsä halutessaan Creative Commons -lisenssin alle. Näin edistetään luonnonmukaisten pyhien paikkojen tunnettuutta ja voidaan käyttää kuvia ei-kaupallisissa julkaisuissa, kuten Wikipediassa ja sosiaalisen median sivustoilla.

Kilpailutyöt ladataan jpg-muodossa osoitteessa: http://www.maavald.ee/kuvad/?tee=saada

Kukin osallistuja voi lähettää kilpailuun enintään 10 kuvaa.

Kuvan pisin sivu voi olla kooltaan 2000-6000 pikseliä. Tiedostoon koko saa olla enintään 10 Mt.

Kuvien pitäisi olla mahdollisimman aitoja ja luontevia. Sommittelu, täydellinen ja osittainen kirkkauden ja kontrastin ja värien parantaminen ja tarkennus ovat sallittuja toimenpiteitä.

Jos et osaa viroa, voit kirjoittaa kuvilta vaaditut tiedot englanniksi.

Mistä löydän tietoa Suomen pyhistä paikoista?

Tieto pyhistä paikoista on hajallaan eri lähteissä. Tietoja saa paikallishistoriaa käsittelevistä kirjoista ja suomalaisen kansanuskon yleisteoksista. Lisäksi kannattaa kääntyä kotiseudun historiaa tuntevien yksityishenkilöiden puoleen.

Paikkakuntien muinaisia pyhiä paikkoja löytyy myös Museoviraston Muinaisjäännösrekisteristä kulttipaikat-kategorian alta. Katso myös Taivaannaulan Hiisi-hankkeen sivu. Hankkeen tarkoituksena on suomalaisten pyhien luonnonpaikkojen kartoittaminen, kuvaaminen ja tiedon kokoaminen.

Lisätietoja kuvakilpailusta

Kilpailun säännöt ja muut lisätiedot (viroksi):
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=96&id=5185&op=lugu

Viime vuoden kilpailun kuvasatoa:
http://www.maavald.ee/kuvad/?tee=algus&kuvad=18