Taivaannaulan virolaisen yhteistyöjärjestön Maavalla Kodan järjestämän Hiisien kuvakilpailun voittajat valittiin tällä viikolla. Palkittujen kuvien joukossa on kuvia myös Suomesta.

Sukukansat toivat tänä vuonna jo seitsemättä kertaa Virossa järjestettyyn kilpailuun oman lisävärinsä. Lähes puolet kilpailuun lähetetyistä kuvista esittää Suomen ja Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen pyhiä luonnonpaikkoja.

Kilpailun 1000 euron pääpalkinto meni tällä kerralla kuitenkin Viroon. Sen voitti Saarenmaan Kaarman kunnan Pähklan kylän pyhästä lähteestä otettu kuva ”Põhjatu allikas” (’Pohjaton lähde’). Voittokuvan otti Tartossa asuva harrastajavalokuvaaja Janno Loide, joka onnistui taltioimaan pyhän paikan lumoavan kauniina ja luonnollisena.

Nuorten sarjan pääpalkinto myönnettiin Tallinnan 21. koulussa opiskelevalle 12-vuotiaalle Emmeliine Kalvikille kuvasta ”Hõbedat kraapimas” (’Hopeaa vuolemassa’). Kuvassa on ikuistettu ikivanha tapa – hopean vuoleminen antina lähteelle. Kuva on otettu Suomessa Janakkalan Laurinlähteellä Taivaannaulan ja Maavalla Kodan yhteisen kesäleirin päätöspäivänä.

Emmeliine Kalvik: Hõbedat kraapimas

Emmeliine Kalvik: Hõbedat kraapimas

Sukukansojen pyhiä paikkoja kuvaavan sarjan voitti Udmurtiasta kotoisin olevan Anastasia Sidorovan kuva ”Palve Aktaši salus” (’Rukous Aktašin metsikössä’). Voittokuva, jossa on hiisimetsikössä rukoileva mummo, ilmentää suomalais-ugrilaisille ominaista luonnon kunnioittamista ja pienten kansojen haurasta olemassaoloa.

Anastasia Sidorova: Palve Aktaši salus

Anastasia Sidorova: Palve Aktaši salus

Kaiken kaikkiaan kilpailussa jaettiin yhteensä 21 palkintoa, joiden joukossa muun muassa historiallisen Võromaan, Virumaan, saarien, Viron kansallismuseon sekä Museoviraston palkinnot.

Kaikki palkitut kuvat ovat nähtävillä tällä verkkosivulla: http://www.maavald.ee/kuvavoistlused/10227-voitjad

Kilpailuun osallistuneiden maiden joukossa olivat Australia, Georgia, Intia, Latvia, Nepal, Peru, Romania, Suomi, Yhdysvallat sekä Venäjä. Sukukansoilta kilpailuun lähetettiin kuvia inkeriläisten, karjalaisten, liiviläisten, marien, merjalaisten, saamelaisten, suomalaisten, udmurttien ja vepsäläisten pyhistä paikoista.

Kuvakilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat taiteilija Epp Margna, luontokuvaaja Arne Ader, Loodusesõber-lehden päätoimittaja Helen Arusoo ja Tarton taidekorkeakoulun valokuvauksen opettaja Toomas Kalve. Viron kansallismuseon palkintokuvat valitsivat Tõnis Lukas ja Indrek Jääts ja Museoviraston palkintokuvat viraston edustajat.

Hiisien kuvakilpailun tarkoituksena on kansanperinteen tuntemien pyhien luonnonpaikkojen ja niihin liittyvän perinteen kunnioittaminen ja ikuistaminen. Samalla kannustetaan ihmisiä tutustumaan pyhiin paikkoihin. Kilpailu tullaan järjestämään jälleen myös ensi vuonna.

Kuvakilpailun tulokset esitellään ja voittajat palkitaan Tarton kirjallisuusmuseon salissa järjestettävässä tapahtumassa lauantaina 29.11.2014 klo 13 alkaen. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumaan. Sisäänpääsy on maksuton.

Linkki alkuperäiseen uutiseen Maavalla Kodan sivuilla. Käännös: Helen Plado.