Võrumaan savusaunaperinteen lisääminen Unescon maailmanperintökohteeksi on herättänyt keskustelua myös suomalaisten savusaunojen arvostuksesta.

Suomessa savusaunaperinteen säilyttämistä on edustanut Muuramen saunakylä, joka on tiettävästi maailman suurin savusaunamuseo. Paikka on ollut kansainvälisestikin tunnettu sauna-aktiivien parissa, mutta viime vuodet kylä on ollut suljettuna.

Vuonna 2011 varmistui, että saunakylä pitää siirtää Muuramesta ja uutta paikkaa on haettu siitä lähtien. Saunoille on nyt löytynyt uusi koti Jämsän Juokslahdesta. Uusi saunakylä nousee näkyvälle paikalle Päijänteen rannalle, Jämsän ja Jyväskylän välillä kulkevan valtatie 9:n varrelle. Matkaa uuteen kohteeseen tulee Muuramesta noin 12 kilometriä.

Hankkeesta vastaa saunakylän tukijoukoksi perustettu Suomen Saunakulttuuri ry. Yhdistyksen tarkoituksena on paitsi siirtää paikalle 28 muuramelaista saunaa, myös lisätä uuteen kylään jämsäläisiä saunoja. Saunojen siirto uudelle kolmen hehtaarin tontille aloitetaan tämän vuoden aikana.

Kylän toiminta ei jatku pelkästään museona, vaan paikasta on yhdistyksen mukaan tarkoitus rakentaa elävä suomalaisen saunakulttuurin kehto. Saunojen katselemisen lisäksi saunakylässä voisi saunoakin joko uusissa tai vanhoissa saunoissa. Paikalle tulee myös maailman suurin savusauna. Saunojen siirto ja kunnostaminen aloitetaan tämän vuoden aikana.