Taivaannaulalla on nyt virallinen tunnus! Kyseessä on syksyisen tunnuskilpailun voittajaehdotus, joka valittiin lokakuussa Taivaannaulan syyskäräjillä.

Kilpailun voittajan valinta oli lopulta jokseenkin yksimielinen – hyviä ehdotuksia oli useita, mutta yksi oli kuitenkin ylitse muiden. Mikko Jaakonsaaren vesilintuaiheisessa tunnuskuvassa tiivistyy monta tärkeää asiaa tyylikkäästi ja sopivan pelkistetysti.

Voittajaa ei julkistettu heti kilpailun ratkettua, vaan kuvaan toteutettiin vielä pieniä viilailuja talven mittaan Jaakonsaaren kanssa.

Kittelsenin teokset innoittajana

Tunnuksen suunnitellut 28-vuotias Jaakonsaari on kotoisin Vantaalta, mutta hän on asunut kesästä lähtien maaseudulla Kiteellä.

– Maaseudun rauha sopiikin minulle paremmin kuin kaupungin vilske ja melu, ja täällä minulle hyvin tärkeä luontokin löytyy läheltä, Jaakonsaari toteaa.

Hänen taustansa ei ole graafisella tai taiteellisella alalla, vaan Jaakonsaari valmistelee tällä hetkellä väitöskirjaa Ludwig Wittgensteinin filosofiasta. Piirustusharrastus on kuitenkin kulkenut mukana lapsuudesta asti.

– Olen nyt noin vuoden verran elvytellyt piirustusharrastusta, kun jostain kumman syystä menin lopettamaan sen lukioaikoina. Oli kai olevinaan parempaa tekemistä, Jaakonsaari sanoo.

Taivaannaulalle tehty työ on Jaakonsaaren ensimmäinen varsinainen työ, joka on löytänyt tiensä muuallekin kuin kirjoituspöydän laatikkoon.

Jaakonsaaren piirustukset ovat tähän asti olleet aina mustavalkoisia, välineinä hän käyttää lyijykynää, hiiltä ja tussia. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että tekisi tulevaisuudessa myös värillisiä töitä.

Aiheista Jaakonsaari mainitsee itseään kiehtoviksi ja inspiroiviksi fantasian ja mytologian.

– Varsinkin nuorempana örkit, lohikäärmeet ja ritarit ynnä muut olivat minulle vakioaiheita, hän kertoo.

Jaakonsaari pyrkii pelkistettyyn ja karuun visuaaliseen tyyliin, koska hän kokee sen toimivan fotorealismia paremmin tunnetilojen ja tunnelmien välittämisessä. Esimerkkinä hän mainitsee kansantarujen ja satujen kuvittajana tunnetun norjalaisen Theodor Kittelsenin (1857-1914) työt.

Op_under_Fjeldet_toner_en_Lur
Theodor Kittelsen, Op under Fjeldet toner en Lur

– Kittelsenin teokset välittävät ihailtavalla tavalla eräänlaisen “luonnon mystiikan” tunteen, jonka varmasti moni luonnossa liikkunut on kokenut, Jaakonsaari sanoo.

Ei muovista photoshop-luomusta

Taivaannaulan tunnuskilpailuun Jaakonsaari päätti osallistua nähtyään siitä ilmoituksen Taivaannaulan ylläpitämällä Suomenuskon Facebook-sivulla.

– Ajattelin yksinkertaisesti, että olisi hauska osallistua, ja näin myös nähdä mihin rahkeet riittävät.

Osallistumiseen vaikutti myös halua tukea tärkeää työtä tekevää yhdistystä.

– Minusta on pöyristyttävää kuinka huonosti ihmiset tuntevat omat juurensa ja perinteensä, jotka kuitenkin vielä reilut sata vuotta sitten olivat osana arkipäivää. On siksi minulle suuri kunnia, että piirustukseni saa toimia yhdistyksen tunnuksena, hän toteaa.

Jaakonsaaren tavoitteena oli tehdä selkeä, melko pelkistetty ja ei liian “siistitty” tunnus. Sellainen, jonka voisi kuvitella olevan vaikkapa taltalla puuhun kaiverrettu.

Karjalaista kirjontaa

– Minusta tällainen tyyli sopii paremmin Taivaannaulan kaltaiselle yhdistykselle, kuin jokin muovinen photoshop-luomus, Jaakonsaari sanoo.

Joutsen valikoitui aiheeksi sen pyhyyden takia, ja myös koska karjalaisessa kirjonnassa esiintyvät ”kulmikkaat linnut toimivat Jaakonsaarelle inspiraation lähteinä. Tämä sai hänet piirtämään myös tunnuksen joutsenen samaan tapaan.

– Tunnuksesta löytyy joutsenen lisäksi paljon tuttuja symboleita, kuten taivaankantta ja -naulaa, alkumunaa, Jaakonsaari kertoo.

***

Mikko Jaakonsaaren töitä voi katsella Deviant Artin galleriassa.
Tunnuksessa laineilla lipuvaan joutseneen ja muihinkin lintuihin liittyvästä symboliikasta voi lukea lisää Taivaannaulan sivuilta.