Lauantaina maaliskuun 28. päivä vietetään jälleen suomalaisten hiisienpäivää. Lue tiedote tapahtumasta tästä linkistä!

Osana päivän ohjelmaa Taivaannaulan paikallisosastot järjestävät kaksi hiisiaiheista retkeä, toisen Lempäälässä ja toisen Laitilan Untamalassa.

Lempäälän Hyssynvuoren retki

Hyssynvuori

Pirkanmaan paikallisryhmän Lempäälään suuntautuvassa tapahtumassa esitellään suomalaisia hiisiä sekä Taivaannaulan Hiisi-hankkeen toimintaa. Lisäksi paneudutaan Lempäälän Hyssynvuoreen, jota on arveltu vanhaksi hiideksi ja johon liittyy muutakin mielenkiintoista tarinaperinnettä sekä arkeologisia löydöksiä.

Tapahtuma järjestetään Lempäälän Vaihmalanhovissa Vanajaveden rannalla, josta siirrytään autoilla tutustumaan Hyssynvuoreen.

Tilaisuuden ohjelma

  • Klo 11.00 kokoontuminen Vaihmalanhovissa
  • Taivaannaulan Heikki Humina avaa tilaisuuden
  • Taivaannaulan Anssi Alhonen kertoo aiheesta ”Suomalaiset hiidet” ja esittelee Hiisi-hankkeen toimintaa
  • Lempääläinen arkeologian harrastaja Pasi Helin kertoo näkemyksiään Hyssynvuoren muinaishistoriasta
  • Klo 13 alkaen siirtyminen Hyssynvuorelle ja opastettu tutustuminen alueeseen
  • Tilaisuus päättyy Hyssynvuorelle

Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen ja etukäteen tilille maksettava viiden euron osallistumismaksu. Vaihmalanhovissa on kahvitarjoilu.

Tapahtumaan voi ilmoittautua lähettämällä viestiä osoitteeseen heikki@taivaannaula.org. Paikkoja on tarjolla rajoitetusti. Tervetuloa!

Retki Laitilan Untamalaan

Untamalan kylänraitti

Varsinais-Suomen paikallisosasto suuntaa hiisienpäivänä Laitilan Untamalan kylään.

Untamala on esihistoriallisista ajoista yhtäjaksoisesti asuttu kylä, joka on rautakaudella muodostanut merkittävän kulttuurikeskuksen. Alue on kulttuuriperinnöltään yksi Suomen rikkaimpimpia ja monipuolisimpia.

Alueelta löytyy kuppikiviä ja mahdollisia uhriröykkiöitä. Yhdestä kuppikivestä on tallennettu 1900-luvun alussa suullinen perimätieto, että se kantaa ”pahan kuvaa”. Untamalassa on myös Suomessa erittäin harvinaisia pystykiviä, muun muassa keskiaikainen ”Kalevanpojan viikatteentikku”.

Kylän nimi tulee kansanrunoissa mainitusta Untamosta ja tämän alueen arvellaan Satakunnan ohessa olleen keskeinen merenkulkuaiheisen kalevalaisen runouden synnylle.

Muinaisjäännösten lisäksi itse Untamalan kyläraitti on säilyttänyt hyvin historiallisen ulkoasunsa ja lukeutuu valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennennettuihin kulttuuriympäristöihin. Kylän miljöössä on myös säilynyt erilaisia perinnebiotooppeja, joita ylläpidetään muun muassa laiduntamalla.

Paikan päällä meitä tulee opastamaan arkeologi ja Metsähallituksen erikoissuunnittelija Henrik Jansson. Retkestä peritään 5€ osallistumismaksu. Varaa tasaraha mukaan käteisenä!

Retken ohjelma

  • Klo 14.00 Kokoontuminen Nousiaisten kirkolla
  • N. klo 15.00 Tutustuminen Untamalaan
  • N. klo 16.00 Matkaeväiden nauttiminen (omat eväät)
  • N. klo 17.00 Kotimatkalle

Tervetuloa mukaan retkelle! Tapahtumaan voi ilmoittautua lähettämällä viestiä osoitteeseen john@taivaannaula.org.