Kansanperinnettä jatkava Taivaannaula ry juhlistaa hiisienpäivää jo kolmatta kertaa lauantaina 28.3.2015. Hiisienpäivä kunnioittaa suomalaisten etnisen luonnonuskon pyhiä paikkoja, joita yhdistys kartoittaa ja pyrkii sitä kautta suojelemaan.

KarhunkallohonkaKuva: Tuija Wetterstrand

Katso hiisienpäivän tapahtumien tiedot tästä linkistä.

Hiidessä ollaan pyhän äärellä

Hiljainen metsä tervehtii kulkijaa. Askeleet kaikuvat, kunnes pysähtyvät kunnioitusta herättävän puun eteen. Tunnelma on juhlallinen – tänne on tuotu esimerkiksi uutisviljaa, ruokaa ja viinaa haltijoille ja suvun vainajille vuosisatoja aikaisemminkin. Tuntuu hyvältä olla osa sukupolvien jatkumoa, kuulua johonkin. Käsi koskettaa puun runkoa ja täyttää sen edustan tuomisilla. Tuuli humisee. Mielessä kytevä pyyntö pääsee huulilta: suojelkaa minua ja kotini onnea.

Lähimetsän tai -pellon keskeltä voi paljastua jotakin niin ikiaikaisen arvokasta, että sen puolesta on uhmattu esivaltaa vuosisatojen halki. Jo ammoisista ajoista on monia luonnontilaisia lehtoja, kiviä, puita, mäkiä ja vesistöjä pidetty pyhinä uhripaikkoina. Niitä on kutsuttu hiisiksi.

Kristinusko ja luonnonuskoiset perinteet ovat eläneet Suomessa pitkään rinnakkain ja toisiinsa sekoittuen. Kirkko ei suhtautunut suopeasti vanhoilla pyhillä paikoilla harjoitettuihin menoihin. Se ei kuitenkaan pyhien lehtojen tuhoamisesta huolimatta onnistunut kitkemään ikivanhoja perinteitä. Tietoja pyhillä paikoilla uhraamisesta on vielä 1940-luvun puolelta.

Taivaannaula järjestää retkiä pyhille paikoille

Nyky-Suomessa säilyneitä hiisiä ei enää tuhota uskonnon varjolla. Useimmat niistä kuuluvat muinaismuistolain piiriin, mutta siitä huolimatta esimerkiksi uhrikivillä on vaarana tulla siirretyiksi erilaisten rakennushankkeiden tieltä ja lähteillä tulla kuivatuiksi. Harva enää tuntee vanhoja pyhiä paikkoja, minkä takia niiden suojelu on entistäkin tärkeämpää.

Taivaannaula ry on vuonna 2007 perustettu kotoperäistä luonnonuskoista perinnettä ja sitä kautta suomalaista kulttuuriperinnettä jatkava ja edistävä yhdistys. Hiisienpäivää vietetään vuosittain 28. maaliskuuta, sillä tuona päivänä vuonna 1748 lähetettiin piispankirje, jossa kruunua vaadittiin hävittämään vanhat palvontapaikat. Nyt on aika siirtyä 267 vuoden takaisesta hävittämisen ja unohtamisen sanomasta esivanhempiemme perinnön kunnioittamiseen. Päivä on omistettu hiisien tunnetuksi tekemiselle ja suojelulle.

Yhdistys järjestää 28.3.2015 kaksi hiisiretkeä, joilla tutustutaan luonnontilaisiin pyhiin paikkoihin. Varsinais-Suomessa suunnataan Laitilan kuppikiville, kun taas Pirkanmaalla tutustutaan Lempäälän Hyssynvuoreen. Retket ovat opastettuja ja kaikille avoimia. Tarkemmat tiedot löytyvät Taivaannaulan sivuilta!

Taivaannaulan Hiisi-hanke

Taivaannaula käynnisti keväällä 2013 Hiisi-hankkeen hiisipaikkojen suojelemiseksi ja tietojen luetteloimiseksi. Innoitus hankkeelle on saatu Virosta, jossa työtä hiisien eteen on tehty jo vuosikymmeniä. Hankkeen tarkoituksena on lisätä yhteiskunnallista tietoisuutta hiisistä ja pitää niihin liittyvä kulttuuriperintö elävänä.

Lue lisää Hiisi-hankkeesta!