Taivaannaula järjesti 26.9.2015 hirrenveistokurssin Lempäälässä Metsä-Tappura Oy:n sahalla. Kurssille otti osaa toistakymmentä henkilöä, Taivaannaulan jäseniä sekä muita asiasta kiinnostuneita. Kurssin vetäjäksi olimme saaneet alan ammattilaisen, Otto Härmän, Hirsiveisto Härmästä.

Yhden päivän aikana on mahdotonta oppia ammattitaitoiseksi hirrenveistäjäksi, joten kurssimme tavoite olikin näyttää vain periaatteet hirsien varaamisesta sekä kolmesta eri salvostyypistä.

Kurssilla käytiin läpi hirsipuiden valintaa sekä käsittelyä metsässä. Tämän jälkeen sahasimme sirkkelillä pelkkahirren. Sirkkeli helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti veistotyötä verrattuna piiluamalla tehtävään hirteen.

Kurssilaiset kuorivat parkkuuraudalla pelkat ja hirsiin tehtiin varaukset hirsivaraa ja moottorisahaa apuna käyttäen. Moottorisaha nopeuttaa myös veistotyötä ratkaisevasti perinteisiin menetelmiin kuten telsoon ja kirveeseen verrattuna.

Päivän aikana ehdimme harjoitella kolmea salvostyyppiä: pelkkahirteen tulevia lohenpyrstöä ja pitkäänurkkaa sekä pyöröhirteen soveltuvaa ämmännurkkaa eli koirankaulaa.

Päivä oli lyhyt, aika kului nopeasti purun lentäessä ja välillä nuotiolla eväitä nauttien. Säiden puolesta saimme työskennellä poutaisessa kelissä, sade saapui vasta kurssin viime minuuteilla.

Ohessa muutama kuva kurssilta. Kuvaajina Otto Luoto ja Mikko Tappura.

Hirsikurssi 2015