Taivaannaulan kesäleiri järjestetään tänä vuonna 12.-15. kesäkuuta Jämsän Koskenpään kylässä. Kesäleiri on tuttuun tapaan suunnattu Taivaannaulan jäsenille ja heidän perheilleen sekä virolaisen sisarjärjestömme Maavalla Kodan jäsenille. Ilmoittautuminen kesäiseen tapahtumaan on nyt avattu!

Kesäleirin tarkempana paikkana on Vuojansalon luonnonkaunis saari, jossa leiriläiset pääsevät telttailemaan. Suositun melontareitin varrella sijaitsevassa suurehkossa saaressa on laavu ja nuotiopaikkoja, ulkohuusseja sekä uimaranta. Vuojansalosta löytyy myös Pirunkivi-niminen tunnettu tarinapaikka.

Koskenpää sijaitsee Jämsän pohjoisosissa entisen Jämsänkosken alueella. Paikalle on noin 1,5 tunnin ajomatka Tampereelta ja tunnin matka Jyväskylästä. Julkisilla pääsee hyvin Jämsään, josta voidaan sopia kimppakuljetuksia leiripaikalle.

Taivaannaulan kesäleirien tarkoituksena on tuoda ihmiset lähemmäs omia juuriaan, perinteistä kulttuuria ja luonnon vuodenkiertoa seurailevaa elämäntapaa. Tänä vuonna osallistujat pääsevät syventymään erityisesti savusaunojen perinteisiin. Luvassa on savusaunatuntija Risto Vuolle-Apialan perehdytys aiheeseen sekä tutustumista Suomen Saunakulttuuri ry:n toimintaan ja Saunakylän kymmeniin erilaisiin suomalaisiin savusaunoihin.

savusauna-oskala2

Kuva: Hannu Oskala @ Flickr / Creative Commons BY-NC-SA 2.0

Tämän lisäksi ohjelmassa on tutustumista Jämsän seudun hiisiin ja tarinapaikkoihin, muun muassa kuuluisaan Virmapyhän hiisimetsään. Leirillä päästään myös oppimaan erilaisia perinnetaitoja ja kansantansseja sekä tietenkin viettämään mukavaa aikaa rennossa suomalais-virolaisessa seurassa.

Alustava ohjelma (muutokset mahdollisia)

Sunnuntai 12.6.

Leirin avajaiset ja tutustumisleikit
Työpajoja kansanperinteeseen, kansanuskoon ja luontoon liittyvistä aiheista
Vapaata ajanviettoa ja tutustumista saareen

Maanantai 13.6.

Tutustumista hyvin säilyneeseen torpan pihapiiriin
Kansanlauluja ja runolaulua Suomesta ja Karjalasta
Työpajoja kansanperinteeseen, kansanuskoon ja luontoon liittyvistä aiheista

Tiistai 14.6.

Risto Vuolle-Apialan perehdytys suomalaisiin savusaunaperinteisiin
Perehdytys virolaisiin saunaperinteisiin
Osallistuminen maailman ainoan savusaunakylän rakennusten siirtämiseen uuteen paikkaan

Keskiviikko 15.6.

Virmapyhä – suojeltu aarniometsä ja suomalaisen kansanperinteen tuntema pyhä luonnonpaikka
Jämsänkosken Linnasenvuori, Kellokallio ja muita jokilaakson perinnepaikkoja
Työpaja suomalaisista ja virolaisista kansantansseista
Leirin päätösjuhla

Vuoden 2015 kesäleirin osallistujia viimeisen Karulassa vietetyn päivän yhteiskuvassa.

Osallistuminen

Leiri on tarkoitettu Taivaannaulan jäsenille ja heidän perheenjäsenilleen sekä virolaisen Maavalla Kodan jäsenille. Paikkoja on tarjolla rajoitettu määrä ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Toimi siis nopeasti! Virallinen ilmoittautumisaika päättyy toukokuun 20. päivä.

Leirin osallistumismaksu on 60 euroa per henkilö. Osallistumismaksu kattaa majoittumisen saaressa (omissa teltoissa), ruokailut, ohjelman, luennot, opastukset ja saunomisen. Maksun tulee olla suoritettuna toukokuun 20. päivä mennessä.

Tervetuloa leirille! Ilmoittaudu mukaan tältä sivulta!