Lahdessa on vietetty tällä viikolla kolmipäiväistä Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressia. Tilaisuuteen osallistui edustajia 22 kansasta. Samaan aikaan maailmankongressin kanssa Taivaannaula ja virolainen Maavalla Koda järjestivät uralilaisten kansojen yhteispalveluksen.

Yhteispalveluksessa alkuperäisuskontojen edustajat kokoontuivat pyhälle luonnonpaikalle kunnioittamaan kansojen omauskoisia perinteitä. Palvelus pidettiin kauniilla paikalla hiidessä Orimattilassa. Taivaannaulan edustajat avasivat ja päättivät palveluksen perinteisillä rukouksilla ja runolauluilla.

Yhteispalvelukseen osallistui edustajia monesta sukukansasta – suomalaisia, virolaisia, vatjalaisia, marilaisia ja udmurtteja. Jokainen kansa esitti pyhällä paikalla omat rukouksensa. Monet osallistujat saapuivat palvelukseen suoraan Taivaannaulan edellispäivänä päättyneeltä kesäleiriltä.

Tilaisuuteen osallistui myös lukuisia kongressivieraita. Yhteispalvelus ei ollut kuitenkaan osa maailmankongressin virallista ohjelmaa. Lahden maailmankongressin yhteydessä keskusteltiin muun muassa Venäjän päätöksestä estää joidenkin edustajien osallistuminen tapahtumaan. Suomalaiset sukukansajärjestöt pitivätkin Lahdessa vaihtoehtoisen Avoimen maailmankongressin, jolla haluttiin lisätä kriittistä keskustelua sukukansojen kohtaamista ongelmista.