Taivaannaulan Hiisi-hanke aloittaa kesäkuun alusta tämänvuotiset kansanuskon pyhien luonnonpaikkojen kartoitukset ja kuvaukset. Hankkeen kymmenet vapaaehtoiset kiertävät kesän ajan metsiä ja kyliä paikantaakseen perimätiedon tuntemia pyhiä luonnonpaikkoja. Näin saatavat tiedot ja kuvat tulevat osaksi maanlaajuista Hiisi-tietokantaa.

Uutta kartoitettavaa on kertynyt, sillä edellisen kartoituksen jälkeen hankkeen tietokantaan on lisätty tietoja yli 150:stä aikaisemmin tuntemattomasta kohteesta.

Hiisikohteiden kartoittaminen hoituu täysin vapaaehtoisvoimin. Aikaisempina kesinä mukana kartoituksissa on ollut 30-50 vapaaehtoista, jotka ovat kuvanneet ja etsineet kohteita yli sadan kunnan alueella. Kartoitusten lisäksi Hiisi-hanke tekee myös jatkuvaa tutkimustyötä, jossa tietokantaan kootaan arkistoista ja muista lähteistä kansanuskon pyhiä paikkoja koskevaa tietoa.

Taivaannaula käynnisti Hiisi-hankkeen keväällä 2013 hiisipaikkojen suojelemiseksi ja tietojen luetteloimiseksi. Innoitus hankkeelle on saatu Virosta, jossa työtä hiisien eteen on tehty jo vuosikymmeniä. Hankkeen tarkoituksena on lisätä yhteiskunnallista tietoisuutta hiisistä ja pitää niihin liittyvä kulttuuriperintö elävänä.

Kuka tahansa voi liittyä mukaan vapaaehtoiseksi hiisien kartoittajaksi tämän sivun kautta. Tervetuloa mukaan suojelemaan suomalaisen yhteistä kulttuuriperintöä ja luonnonperintöä!