Perinteisessä maatalousyhteisössä asiat jaettiin miesten ja naisten vaikutuspiireihin, myös maagisesti. Siinä missä esimerkiksi metsästys ja metsästysvälineet olivat miesten hallussa, karjanhoito oli täysin naisten valtakuntaa.

Karjanhoito ja navetta muodostivat monille naisille mieluisan työn ja työtilan ja maitotalous oli naisille kunnia-asia. Tämä näkyy siinä, että karjan hyvinvointiin, maidonsaantiin ja voionneen liittyvät taiat ovat emäntien taikoja. Lehmiä laitumelle laskiessa emäntä loihti hyvää maito-onnea:

»Etsi maitosi manalta
Sekä piimäsi pihalta,
Maitosuonet juoksemah,
Voiputket puhelemah! »

Vuodenkierron juhlissa naiset saattoivat huomioida karjaa erityisellä tavalla. Jouluaamuna naisväki lähti navettatöilleen vieden lehmille leipää. Leipää ja heiniä antaessaan lehmiä taputeltiin ja siliteltiin ja niille sanottiin:

»Nyt on joulu, lehmoseni,
Minä annan sulle leipää. »

Lehmien lypsämisen ja äidin maidon yhteys on ilmeinen. Tämän symbolisen yhteyden vuoksi lehmien lypsäminen oli miehiltä kiellettyä tai ainakin paheksuttua. Miehen lypsämää maitoa saatettiin jopa pitää pilaantuneena. Voidaankin sanoa, että lypsämisestä tuli hyväksyttyä miehen työtä oikeastaan vasta koneellistumisen myötä.