Tiesitkö että pyhät luonnonpaikat kuuluvat myös suomalaiseen kansankulttuuriin? Suomen pyhät luonnonpaikat -kalenteri esittelee suomalaisia perimätiedon tuntemia pyhiä luonnonpaikkoja niiden vuodenkierron mukaisessa asussa.

Kalenteri Taivaannaulan verkkokaupassa

Kalenterin voi ennakkotilata nyt – tilaukset postitetaan syyskuun alkupuolella. Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaulan toimintaa ja sitä kautta myös pyhien luonnonpaikkojen tutkimusta ja kartoitusta!

Taivaannaula ry:n vuonna 2013 käynnistämä Hiisi-hanke on kerännyt tähän mennessä tietoja sadoista perimätiedon tuntemista pyhistä luonnonpaikoista ympäri Suomea. Kohteet ovat hyvinkin erilaisia keskenään, esimerkiksi pyhiä puita, lehtoja, mäkiä, vuoria, kallioita, lähteitä ja kiviä.

Erilaisia pyhiä luonnonpaikkoja yhdistää kansanomainen käsitys niiden pyhyydestä ja kohtalonyhteydestä ihmisten elämään. Luonnonkohteita pidettiin elävinä, ne hallitsivat ympäristöä ja niissä ajateltiin olevan tuonpuoleista voimaa, »väkeä». Ihmiset pyrkivät yhteyteen hiiden kanssa esimerkiksi uhrilahjoja tuomalla. Pyhillä paikoilla on myös rukoiltu ja parannettu sairaita.

Kiitos kalenterin kuvista kuuluu Hiisi-hankkeen vapaaehtoisille, jotka ovat jo usean vuoden ajan kolunneet metsiä ja maaseutumaisemia unohdettuja hiisiä etsiessään. Usein vapaaehtoisilla ei ole ollut matkassaan kuin vanha muistitieto pyhästä paikasta ja kamera. Satoja kohteita on kuitenkin onnistuttu sinnikkään työn ansiosta paikantamaan ja löytämään “uudelleen”.

Laaja kokoelma kansanperinnettä

Pyhien luonnonpaikkojen ohella kalenteri esittelee jälleen tuttuun tapaan myös suomalaista kansanuskoa ja kansanperinnettä. Vuodenkiertoon kuuluu pyhäpäiviä, jolloin suku tai yhteisö jättää arjen työt taakseen ja kokoontuu yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan haltijoita ja vainajia. On puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on luonnon ja perinteisten töiden merkkipäiviä, jotka jaksottavat vuodenkulkua.

Kalenteri kattaa ajanjakson marraskuusta 2017 joulukuuhun 2018. Perinteinen vuodenkierto alkaa marraskuun kekristä ja päättyy lokakuun loppuun. Kalenterin kaksi viimeistä kuukautta (marras-joulukuu 2018) on esitetty ilman kuvaa yhdellä aukeamalla.

Kalenteri sisältää:

  • Kaksitoista pyhää luonnonpaikkaa esiteltynä vuodenkierron mukaisessa asussa.
  • Kansanperinteen juhlat ja merkkipäivät marraskuun alusta 2017 joulukuun loppuun 2018.
  • Erittäin kattavasti tietoja jokaiseen merkkipäivään liittyvästä kansanperinteestä.
  • Kuunvaiheet ja tietoa niiden merkityksestä esivanhemmillemme.
  • Kansalliset juhlapäivät sekä muita vuotuisia juhlapäiviä (mm. alkuperäiskansojen päivä, suomenhevosen päivä).
  • Tietoa Taivaannaulan toiminnasta.