Nižni Novgorodin alueella, Tonšajevon piirissä on rekisteröity ensimmäinen paikallinen marilaisen perinteisen uskonnon yhteisö ”Mare vera”.

Yhteisö kuuluu virallisesti rekisteröityyn Venäjän laajuiseen yhteiskunnalliseen järjestöön ”Marilainen Perinteinen Uskonto”. Samanlaisia uskonnollisia yhteisöjä on Venäjän muilla alueilla, ennen kaikkea Mari Elin tasavallassa.

Perinteisesti marilainen uskonto kommunikoi luonnonvoimien kanssa ja palvelukset järjestetään hiisissä (keremeteissä). Yhteisön puheenjohtajan Juri Jusupovin mukaan Tonšajevon piirin alueella on säilynyt suunnilleen 12 hiittä, joista kaksi on käytössä. Yhteisöllä ei ole omaa tietäjäänsä, kartia. Palveluksiin tulee vetäjä Sernurista Mari Elin tasavallasta.

“Yhteisön rekisteröitymisen tarpeeseen on vaikuttanut se, että me haluamme suojella kansallista identiteettiämme”, Jusupov selittää. “Tällä hetkellä piirin kaksikymmentävuotiaista vain yksi puhuu marin kieltä. Koulussa kieltä ei opeteta, kuten ei ole myöskään opettajia tai oppikirjoja. Me haluamme perustaa oman pyhäkoulun, jonne tulee opettajaksi täydellisesti maria puhuva ihminen.”

Käännös: Patrick O’Rourke. Uutinen on käännetty MariUverin artikkelista. Kuvat on otettu Tsever Ketse-ryhmän sivuilta Vkontaktesta.