Kevään ja kesän 2017 aikana Taivaannaulan Hiisi-hankkeen vapaaehtoiset kartoittivat jälleen yli 30 kansanuskon pyhän paikan nykytilan. Kohteet sijaitsevat eri puolilla Suomea Varsinais-Suomesta Etelä-Karjalaan ja Uudeltamaalta Pohjanmaan lakeuksille.

Jokavuotisen ponnituksen tarkoituksena on koota uutta tietoja nykysuomalaisilta unohduksiin jääneistä paikoista. Vapaaehtoiset kartoittajat etsivät perimätiedon tuntemat pyhät paikat maastosta ja dokumentoivat niiden tilan kirjallisesti sekä valokuvin.

Elokuussa Taivaannaula julkaisi myös kansanperinteen kalenterin vuodelle 2018, joka on kuvitettu kartoittajien ottamilla edellisvuosien valokuvilla. Kalenteri on myynnissä Taivaannaulan verkkokaupassa.

Loppukevään ja alkusyksyn 2017 aikana valokuvattiin ja dokumentointiin noin 30 hiisipaikkaa eri puolilta Suomea. Tiedot lisätään Taivaannaulan kokoamaan Hiisi-tietokantaan, joka sisältää nykyisellään tietoja noin 550 mahdollisesti kansanuskon pyhästä paikasta ja kuvia noin 115 kohteesta. Tarkoituksena on koota paikoista lähivuosina luotettava tietopaketti, joka voidaan julkaista julkiseen käyttöön.

Tänä kesänä dokumentoituja kohteita olivat:

Pälkäneen Kirvunlinnan lähde
Pälkäneen Tulivuori
Kangasniemen Läsänniemen Hiisvuori
Lappeenrannan Kokkopelto
Loimaan Kemppilän Vehka-Alhon lähde
Liedon Kapeenhaudan uhrikivi
Liedon Keisvuoren lähde
Salon Kultanummen lähde
Kuusjoen Korvenojan lähde
Pälkäneen Pyhänpohtianniemi
Pälkäneen Myttäälän hiisi
Pälkäneen Tomminlähde
Lapuan Simpsiö Piispankivi
Salon Kultanummen lähde
Pyhäloukas
Punkaharjun Laukansaaren uhripetäjä
Kerimäen Simpalan Voutmäen uhriputki
Punkaharjun Hiismäki
Punkaharjun Paavolan lyylityspuut
Halikon Suolähde
Kosken Kertunlähde
Yliskylän haltiamänty
Taipalsaaren Hiisimäki
Lappeenrannan Kokkovuori
Asikkalan Kuoppamäen Noitakivi
Lappeenrannan Ukontarha

Varsinaisten dokumentoitujen kohteiden lisäksi hankkeelle lähetettiin moninkertainen määrä kuvia kohteista sekä paljon erittäin kiinnostavia taustatietoja ja paikallishistorian arvokkaita tiedonmurusia. Kiitos taas kaikille vapaaehtoisille!

Hankkeen perinnetuntijat ahkeroivat läpi vuoden tietokannan tietoja kartuttaen ja erilaisia lähteitä arvioiden. Kartoitukset jatkuvat jälleen ensi keväänä.

Ohessa muutamia otoksia vuoden 2017 kartoitusten kuvasadosta.