Rakennuskulttuurikeskus Piiru ja Taivaannaula yhdistävät voimansa ja järjestävät vuoden 2018 aikana luentoja ja tapahtumia vanhan kansan tavoista ja uskomuksista.

Ennakkoilmottautumiset kaikkiin kevään tilaisuuksiin info@piiru.fi, HUOM! Taivaannaulan jäsen, pirtanauhakurssille osallistujamaksu Taivaannaulan jäsenille 20 € + materiaalimaksu.

Tilaisuudet pidetään Tampereen Pispalassa osoitteessa Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Uittajankatu 10.

Kevään 2018 perinnetapahtumat

Vanhan kansan viisautta puusta rakennusaineena
Aika: perjantai 23.2. kello 17-19
Paikka: Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Uittajankatu 10, Tampere, Pispala.

Evästäjänä Mikko Tappura, Metsä-Tappura Oy:n toimitusjohtaja ja Taivaannaulan Pirkanmaan paikallisvastaava.
Vapaa pääsy, korkeintaan 30 henkeä, pikkurahalla kahvia/teetä ja nisua.

Ai, että on ihan sama mistä rakennushirret kaadetaan ja mihin vuodenaikaan? Ei todellakaan. Ja että mitä puuta mihinkin tarkoitukseen? Ja mitä ihmettä tarkoittaa ”akka alla, ukko päällä ja vähän villoja välissä”? Tule kuuntelemaan tarinaa puusta. Vanha kansa sen jo tiesi:

Salvannut salosta seinät, hirret hirmulta mäeltä,
ruotehet romeikolta, malat marjakankahalta,
tuohet tuomivaaran päältä, sammalet sulilta soilta

Tapahtuma Taivaannaulan tapahtumakalenterissa
Tapahtuma Facebookissa


Pihapiiri ja siellä asuva väki
Aika: Hiisienpäivänä keskiviikkona 28.3. klo 17-19
Paikka: Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Uittajankatu 10, Tampere, Pispala.

Evästäjinä Mikko Tappura, Taivaannaulan Pirkanmaan paikallisvastaava sekä Heidi Huhtamella, Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen hallituksen pj. Vapaa pääsy, korkeintaan 30 henkeä, pikkurahalla kahvia/teetä ja nisua.

Talossa asui ukko ja akka sekä liuta lapsia, mahdollisesti muutakin sukua. Mutta asui siellä muitakin mm. vainajat, henget, tontut ja haltijat. Tule kuulemaan vanhan kansan käsityksiä maailmasta ja väestä sekä kuinka loitsuilla, uhrauksilla ja hyvillä käytöstavoilla mahdollistettiin sopuisa rinnakkaiselo. Opit mm miksi ihmeessä saunaan mentäessä olisi hyvä sanoa: ”Terve löyly, terve lämmin”.

Tapahtuma Taivaannaulan tapahtumakalenterissa
Tapahtuma Facebookissa


Pirtanauhakurssi
Aika: lauantaina 21.4. klo 12-16
Paikka: Rakennuskulttuurikeskus Piiru, Uittajankatu 10, Tampere, Pispala.
Kouluttajana Mari Solja

Kurssin hinta 30 € + materiaalimaksu langat 5 €, välineiden lainaus sisältyy hintaan. Osallistujamäärä 20 henkeä.

Kurssilla tutustumme lyhyesti pirtanauhojen malleihin ja tyyppeihin ja periaatteeseen, joilla nauhoja voi suunnitella. Lisäksi puhumme soveltuvista välineistä ja langoista.

Kurssilla opetellaan seitsemällä kuviolangalla poimitun pirtanauhan luominen. Eli kuinka lankojen määrä lasketaan, kuinka ne luodaan ja kuinka langat pujotellaan pirtaan. Suunnittelemme itse kuvion seitsemälle kuviolangalle ja opettelemme kuinka kuviota kudotaan.

Kokonaista pirtanauhaa ei ehdi kurssin aikana kutomaan, mutta ainakin kirjanmerkin verran. Ja mikäli haluat ostaa välineet omaksi, niin nauhan voi jatkaa kotona loppuun.

Tapahtuma Taivaannaulan tapahtumakalenterissa
Tapahtuma Facebookissa


Taidesuunnistus 2018
Aika: 28-29.4.2018

Taidesuunnistus-viikonloppuna yleisöllä on mahdollisuus vierailla ateljeissa, työtiloissa, gallerioissa ja muissa näyttelypaikoissa tapaamassa tekijöitä työnsä äärellä. Yleisö voi kysellä, keskustella taiteesta, ostaa teoksia tai vain ihastella paikallista osaamista. Tapahtuman aikana kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy. Vuoden 2018 teemana on lähitaide.

Piirussa järjestetään Taidesuunnistuspäivinä useita tapahtumia; esillä on käsityötaidetta luonnon materiaaleista, mm jouhikoruja. Lisäksi esittelemme perinneleikkejä, vanhoja arvoituksia ja muuta mukavaa koko perheelle. Pop-up kahvilasta pikkurahalla herkkuja matkaan. Tapahtuman ohjelma tarkentuu maaliskuun aikana.