Keskiviikkona 28.3.2018 vietetään valtakunnallista hiisienpäivää. Juhlapäivän tarkoituksena on osoittaa arvoa kansanperinteemme mukaisille pyhille paikoille. Taivaannaula ry järjestää pyhiin paikkoihin liittyviä tapahtumia maalis-huhtikuussa sekä suomalaisia pyhiä paikkoja ja niiden perinteitä esittelevän avoimen seminaarin syksyllä Turussa.

Kansanomaiset pyhät paikat ovat olleet tärkeitä suomalaisille jo vuosisatojen ajan. Niiden äärellä on parannettu tauteja, pyydetty elinkeino- ja metsästysonnea sekä toimitettu erilaisia vanhaan vuodenkiertoon liittyviä rituaaleja. Suomalaisen kansanperinnekulttuurin säilyttämiseen ja elävöittämiseen keskittynyt Taivaannaula ry nimesi kansanperinteen pyhille paikoille oman merkkipäivän vuonna 2013. Kuudessa vuodessa yhdistyksen hankeaktiivit ovat jäljittäneet, kartoittaneet ja kuvanneet yli 600 pyhää mäkeä, vuorta, kiveä, puuta sekä lähdettä.

Suomalaisessa kansanperinteessä kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kansanuskon pyhiä paikkoja on kunnioitettu syvästi. Vastaavia luonnontilaisia pyhiä paikkoja on myös sukukansoillamme, kuten virolaisilla ja marilaisilla. Taivannaula ry järjestää ensi kertaa suuren aihetta käsittelevän seminaarin, jonne on kutsuttu luennoimaan kotimaisten tutkijoiden lisäksi myös sukukansojemme edustajia. Tämä avoin tilaisuus järjestetään Turussa syksyllä 2018.

Seminaaria odotellessa voit jakaa kansanperinteen pyhää paikkaa esittävän kuvasi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #hiisienpäivä!


Hollolan Uskelan Kiikunlähde, kuva: Anssi Alhonen

Raumalla ja Tampereella tapahtuu

Tampere 28.3.2018, klo 17:00–19:00
Taivaannaula ry:n Pirkanmaan paikallisvastaava Mikko Tappura ja Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Heidi Huhtamella kertovat hiisienpäivänä vanhan kansan käsityksiä maailmasta ja väestä, jota harva on nähnyt omin silmin. Miksi saunaan mentäessä on ollut hyvä sanoa ”Terve löyly, terve lämmin”? Millaisten haltijoiden ja luonnonvoimien kanssa entisajan suomalaiset ovat eläneet rinnakkain? Luento järjestetään rakennuskulttuurikeskus Piirussa.

Rauma 7.4.2018, klo 14:00–16:00
Folkloristi ja Taivaannaulan perinnetuntija John Björkman luennoi Rauman taidemuseolla pyhistä luonnonpaikoista ja lounaissuomalaisten metsäsuhteesta kansanperinteen näkökulmasta. Esillä on myös Heikki Willamon kuvaesitys aiheesta eläimen kohtaaminen ja metsäluonto kohtaamisen paikkana.