Viikko sitten julkaisimme Facebookissa kirjoituksen saunaan liitetyistä henkisistä merkityksistä. Oheinen lainaus on historioitsija Jussi Jalosen talvisodan Summan taistelua kuvaavasta uudesta teoksesta. Lainaus kertoo osaltaan saunan henkisesti puhdistavasta merkityksestä, joka on toteutunut jopa sodan äärimmäisissä olosuhteissa.

»Ruokailun, unen ja lämmön kaltaiset yksinkertaiset seikat näyttäytyvät sotilaiden kertomuksissa väkevinä aistielämyksinä. Peseytymisellä oli suorastaan rituaalinen merkitys, ja komppanialla kuin komppanialla oli oltava oma sauna. Toivo Ahtimo muisteli kirjoitelmissaan lämpimin mielin, kuinka 8./JR 13 sai rakennettua Merkin lohkolle saunakorsun ja Kevyt Osasto 3:n miehet ylpeilivät maahan kaivatulla ja kahdella pönttökiukaalla varustetulla saunallaan, jossa järjestettiin jopa jumalanpalveluksia. Rintamaoloissa puhdistautumisella oli käytännön merkityksensä, ja kuten Ville Kivimäki on huomauttanut, samalla saunomiseen liittyi myös ajatus sotilaan henkisestä puhdistautumisesta, jossa rintaman saastaisuus oli mahdollista pestä pois. Se, että pesutilat yleensä rakennettiin, oli osoitus rintamamiesten pyrkimyksestä varmistaa turvapaikka, joka toi taistelukentälle kappaleen tavanomaista arkea.»

Jussi Jalonen, Summan tarina (2017).