Päivitys: Kilpailun englanninkieliset ohjeet löytyvät täältä.

Jokavuotinen kansainvälinen Hiisien kuvakilpailu on jälleen avattu. Kilpailuun toivotaan kuvia hiisistä sekä muista luonnontilaisista pyhistä paikoista. Kilpailun tarkoitus on kunnioittaa perinteisten pyhien paikkojen kulttuuriperintöä ja luonnonperintöä, tallentaa niiden nykytila ja kannustaa ihmisiä vierailemaan paikoille ja suojelemaan niitä. Hiisien kuvakilpailu on tiettävästi ainoa kaltaisensa kuvakilpailu maailmassa.

Täältä voit lukea Taivaannaulan uutisointeja aikaisempien vuosien kilpailuista ja niiden voittokuvista. Voit lähettää kilpailuun kuvia täällä!

Yhdettätoista kertaa järjestettävän kilpailun teema ovat luonnontilaiset (ei-rakennetut) pyhät paikat: yhteisön hiidet eli kulttipaikat, pyhät mäet, puut, kivet, vesistöt ja muut luonnonkohteet, jossa jo aikaisemmat sukupolvet kävivät palvomassa, ravitsemassa, viemässä anteja, hakemassa neuvoa, ennustamassa sekä jatkamassa muita perinteitä.

Kilpailun pääpalkinto on 1000 euroa. Sukukansojen sarjan palkinto 300 euroa ja nuorten (alle 16-vuotiaiden) palkinto 200 euroa. Tämän lisäksi jaetaan erikoispalkintoja seuraavissa aihealueissa: hiisi, pyhä puu, kivi, vesistö, luonnonsuojelu, annit, tavat, hiiden tuska, perinne, saaret, Virumaa, Vanha-Võromaa ja maailman pyhät paikat. Uudistuksena on tällä kertaa lisätty myös terveyden palkinto, jonka teemana ovat parannuspaikat ja parantamiseen liittyvät toiminnot ja parannusesineet pyhässä paikassa. Erikoispalkintoina on ratsastusmatka, savusaunakäyntejä, koulutuksia, ilmaislippuja konsertteihin ja retkille, kirjallisuutta yms.

Kuvia voi lähettää 15.10.2018 saakka tämän vironkielisen sivun kautta. Kilpailun englanninkieliset ohjeet löytyvät täältä.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) mukaan luonnontilaiset pyhät paikat ovat ihmiskunnan vanhimpia luonnonsuojelualueita. Virosta tunnetaan suunnilleen 800 suurempaa maa-aluetta käsittävää hiisipaikkaa, monta tuhatta pyhää kiveä, puuta ja lähdettä sekä satoja ristipuita. Pyhiä paikkoja löytyy kaikista maakunnista, melkein jokaisesta kihlakunnasta sekä monista kylistä. Suurin osa Viron pyhistä paikoista on uhanalaisia ja katoamassa unohtamisen takia. Melkein 600 pyhässä paikassa löytyy suojeltavia arkeologisia ja luonnonmuistomerkkejä, mutta yhtäkään pyhää paikkaa sellaisenaan ei ole vielä suojelun alla Virossa. Vuoden 2018 alussa valmistui Maanmittausviraston karttasovellus, johon on koostettu vajaat 1100 tähän asti julkistettua pyhää paikkaa, eli melkein viidennes perinteisistä pyhistä paikoista.

Kilpailua järjestävät Hiisien Maja -säätiö, Taivaannaulan virolainen sisarjärjestö Maavallan Koda sekä vapaaehtoisten yhteistyöryhmä Hiiepaik.

Tapahtuma Facebookissa

Lue lisää Suomen pyhistä luonnonpaikoista!