Kansanperinnejärjestö Taivaannaula ry:n jäsenten joukosta ilmoittautuneet saunakummit mahdollistavat Hiltusen savusaunan kunnostuksen! Jämsän saunakylässä sijaitsevan saunan pelastamisoperaatioon on saatu mukaan tarvittava määrä vapaaehtoisia kummeja alkukesän aikana. Kummit tukevat saunan kunnostusta taloudellisesti sekä halutessaan myös käytännön talkootyön kautta.

Suomen Saunakulttuuri ry kunnostaa Jämsässä maailman suurinta perinteisten savusaunojen kokoelmaa, saunakylää. Saunakylän rakennukset muodostavat koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisen kokoelman. Varoja saunojen kunnostukseen kerätään saunakummiuden kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että jokin taho voi ryhtyä yksittäisen saunan kummiksi tietyllä summalla. Varat käytetään kyseisen saunan pelastamiseen – kiitoksena kummit pääsevät tietenkin nauttimaan kunnostetun saunan löylyistä. 

Taivaannaulan väkeä on ollut jo aikaisemmin mukana kunnostamassa Saunakylän saunoja. Pohjois-Savon Kaavilta peräisin oleva Hiltusen sauna on kuitenkin yhdistyksen ensimmäinen kummisauna. Sen rakensivat Antti Hiltunen ja Jussi Räsänen noin vuoden 1920 paikkeilla. Saunan kiuas on verrattain suuri, ja sen löylykiviksi valittiin pellosta serpentiinikiviä. Muistitiedon mukaan saunaa on käytetty kansanparannuksessa.

”Hiltusen savusaunan kunnostuksen tukeminen on jäsenistöltämme konkreettinen toimi mittaamattoman arvokkaan saunaperinteemme säilyttämiseksi. Taivaannaula on myös mukana Suomen Saunaseuran hankkeessa, jossa saunominen pyritään saamaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hakemus on toimitettu ja Unescon päätöstä odotetaan joulukuussa 2020″, Taivaannaulan hallituksen puheenjohtaja Mikko Tappura kertoo. 


Hiltusen saunaan ja muihin Jämsän saunakylän perinnesaunoihin pääsee tutustumaan Suomen Saunakulttuuri ry:n tapahtumissa ja talkoissa. Erityistä huomioita saunakylän toiminnalle on tiedossa heinäkuun viimeisenä lauantaina Saunapäivänä. Yle lähettää tuolloin ohjelmaa saunakylän talkoista, savusaunan lämmityksestä ja saunomisesta. Nähdään siis saunakylässä 27.7.2019!