Kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun tuhannen euron suuruisen pääpalkinnon on voittanut Aleksei Nasyrovin kuva Marinmaalla järjestetystä yhteispalveluksesta. Lumoavassa ja ajattomalta tuntuvassa mustavalkoisessa kuvassa näkyy lehdossa polvistuneita ja seisovia ihmisiä. Voittajakuva otettiin tämänvuotisessa suomalais-ugrilaisessa kulttuuripääkaupungissa Marinmaan Mokrin piirin Untšon (venäjäksi Šorunža) kylän Mer Oton hiidessä syksyisen palveluksen aikana. Kuvaaja Aleksei Nasyrov työskentelee Venäjän uutisportaalin RIA valokuvakirjeenvaihtajana. Nasyrov kommentoi voittajakuvaa sanomalla, että pyhiä luonnonpaikkoja valokuvatessa niitä täytyy katsoa sydämellä ja sielulla.

Kuva: Juliana Salieva.

Kuvakilpailun sukukansojen palkinnon (300 €) voitti 9-vuotias Juliana Salieva, joka osallistui tämän vuoden syksyllä äitinsä kanssa Baškortostanin Kombojalin (venäjäksi Jambaevo) kylässä asuvien marien yhteispalvelukseen Mer Küsoton hiidessä. Kuvaan on tallennettu hetki välittömästi ennen yhteispalvelusta. Ihmiset odottavat jonossa puhutellakseen pyhää puuta henkilökohtaisilla toiveillaan. Voittajakuvan ottaja Juliana Salieva käy koulua Baškortostanin Bolšesuhojazovon koulun 4. luokalla.

Kuva: Sofia-Margaret Vaiksaar.

16-vuotiaiden ja nuorempien palkinnon (200 €) sai Valjalan peruskoulun 5. luokan oppilas Sofia-Margaret Vaiksaar. Voittajakuvaan on ikuistettu Valjalan Rambamäen pyhä kivi. Kuvan arvoa lisää se, että tallennettu paikka ei ole suojelun alaisena ja sillä vierailu ja sen kuvaaminen estävät kiveä vaipumasta unohduksiin.

Kuvakilpailun erikoispalkintoja jaettiin useissa sarjoissa: hiisi, luonnonsuojelu pyhässä paikassa, Vironmaan pyhä paikka, hiiden tuska, terveys ja niin edelleen. Yhteensä jaettiin 18 palkintoa, joista 12 myönnettiin Virossa ja 6 ulkomailla asuville kuvaajat. Kaikkiin voittajakuviin voi tutustua täällä.

Kilpailun palkintoraatiin kuuluivat luontokuvaaja Arne Ader, taiteilija Epp Margna, toimittaja Helen Arusoo sekä fennougristi Patrick O’Rourke. Kilpailun tavoitteena on kunnioittaa perinteisiä pyhiä luonnonpaikkoja ihmiskunnan vanhempina luonnonsuojelualueina,

Kansainvälinen Hiisien kuvakilpailu järjestettiin tänä vuonna 12. kertaa. Kilpailuun osallistui yli 200 kuvaajaa, iältään 9-67 vuotta. Kilpailuun lähetettiin 777 kuvaa, joista 550 osoittautui sisällöltään sopiviksi. Kuvia on otettu 20 valtiossa ja yli 40 kansan pyhissä paikoissa. Myös 12 uralilaisen kansan pyhää paikkaa on edustettuna. Kilpailuun lähetetyistä kuvista 321 on otettu Virossa ja niihin on tallennettu pyhiä paikkoja yhteensä 15 maakunnasta.

Kilpailun parhaimmistoa esitellään ja voittajia palkitaan Hiiden väen palkintotilaisuudessa, joka järjestetään 30. marraskuuta 2019 kello 13-16 Tartossa Viron maatalousyliopiston juhlasalissa (Osoite Kreutzwaldi 1a). Samalla palkitaan hiisien puolesta tehtyjä tekoja ja julkistetaan vuoden Hiiden ystävä. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Hiisien kuvakilpailun järjestäjää vuosittain Hiite Maja-säätiö.

Uutinen: Hiite Maja-säätiö. Käännös: Patrick O’Rourke.