Taivaannaula julkaisee kevään aikana käännöksiä kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun voittajien haastatteluista. Tällä kertaa julkaisemme Olli Tasson haastattelun. Virolaisen Hiite Maja -säätiön tekemän haastattelun on kääntänyt suomeksi Patrick O’Rourke.

Vuoden 2019 kuvakilpailun 1000 euron pääpalkinnon voitti Venäjän uutisportaalin RIA:n valokuvakirjeenvaihtaja Aleksei Nasyrov. Voittajakuva on otettu viime kesänä suomalais-ugrilaisessa kulttuuripääkaupungissa Marinmaalla Mokrin piirin Untšon (ven Šorunža) kylän Mer Oton hiisipalveluksessa. Vaikuttava mustavalkoinen kuva on ilmaisultaan koruton, mutta kuvaan liitätty kuvateksti kuvaa tapahtuman ilmapiiriä välittömästi ja värikkäästi. Nasyrov lähetti samasta tapahtumasta kilpailuun kokonaisen sarjan kiehtovia kuvia, joista yksi voitti myös palkinnon antien kilpailusarjassa.

Aleksei Nasyrov oli estynyt pääsemään paikalle Tartoon vastaanottamaan palkintojaan, mutta haastattelimme häntä viestitse.

Miten päädyitte Hiisien kuvakilpailuun, miten löysitte siitä tietoa?

Sain tietää Hiisien kuvakilpailusta täysin sattumalta. Vuonna 2019 oli suomalais-ugrilaisena kulttuuripääkaupunkina Marinmaan Untšon (venäjäksi Šorunža) kylä. Koska olen työskennellyt jo 15 vuotta kuvareportterina, niin minua kiinnostavat kulttuuripääkaupungin raameissa järjestettävät tapahtumat. Kävin kuvaamassa pyhässä hiidessä järjestettyä palvelusta ja sen jälkeen tahdoin tietää marilaisesta luonnonuskosta enemmän. Näin löysinkin Hiisien kuvakilpailun.

Minkälaisia vaikutelmia voittokuvaan tallennettu tapahtuma ja paikka synnytti?

Halusin kuvassani ilmentää näkyvän lisäksi ennen kaikkea marien sisäistä ja syvää sidettä ja sopusointua luonnon kanssa. Juuri tällaiset tunteet valtasivat minut ollessani pyhässä paikassa.

Mielestäni tämänkaltaiset pyhät paikat ovat epäilemättä tärkeitä marien kansan identiteetin säilymiselle. Pyhät paikat ovat itsessään vuosisatoja vanhaa kulttuuriperintöä.

Oletteko aiemmin voittaneet palkintoja valokuvakilpailuissa?

Minun tuotantoni on voittanut toistuvasti palkintoja Venäjän valtakunnallisissa valokuvakilpailuissa kuten ”Tataarien kansan etnografinen mosaiikki” (Этнографическая мозаика татарского народа) ja ”Venäjän kansojen kansalliset juhlat” (Национальные праздники народов России), mutta myös mediakuvien kilpailuissa ”Kilpi ja sulka” (Щит и Перо) sekä ”Kristallisulka” (Хрустальное перо).

Mitä haluaisitte sanoa kuvaamisesta kiinnostuneille, jotka eivät ole aiemmin kuvanneet pyhiä paikkoja?

Pyhien paikkojen kuvaajille suosittelen katsomaan maailmaan ei ainoastaan silmillä, vaan myös sydämellä ja sielulla. On myös olennaista hankkia tietoa paikasta ennen siellä vierailua.

Voittajakuvan kuvateksti:

”Kun kuljet roikkuvien puunoksien välistä kääntyilevää tietä pitkin ylös Mer Oton rukoushiiteen, saavut kuin toiseen maailmaan. Sinä peityt uhritulien ruokahalua herättävään savuun, päällesi putoa tuhkaa ja lehmuksen siemeniä. Sieraimia kutittaa rasvaisen liemen tuoksu, korvissa kaikuu monien äänien kumina, ympärillä näet kirjavia marien pukuja ja liinoja. Tämä pyhättö sijaitsee lehdossa, joka on Untšon kylän eteläpuolella, pienen joen takana. Marien perinteinen usko pohjautuu luonnonvoimien uskoon, joita ihmisen täytyy kunnioittaa. Marien pääjumala on Oš Poro Kugu Jumo (Valkoinen Hyvä Suuri Jumala). Hän yhdistää itsessään koko kaikkeuden, hallitsee muita jumalia ja säilyttää ikuista järjestystä niin maassa kuin taivaassa.”

Kuva: Aleksei Nasyrov.
Kuva: Aleksei Nasyrov.

Hiisien kuvakilpailu järjestettiin tänä vuonna 12. kertaa. Kaikkiin voittajakuviin pääsee tutustumaan tällä sivulla.

Kilpailun sivu sijaitsee täällä.