Kansanperinnekalenteri 2021 on nyt ennakkotilattavissa Taivaannaulan verkkokaupassa! Kalenterin toimitukset alkavat syyskuun puoliväliin mennessä.

Taivaannaulan suosittu seinäkalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron kekristä kekriin. Kalenterin kuvateema kunnioittaa tänä vuonna maalaisrahvaan perinteistä elämänkiertoa kehdosta hautaan. Elämänkierto on sovitettu vuodenkiertoon siten, että syksy ja alkutalvi ovat lähtemisen ja vainajien aikaa, ja kevät edustaa uutta elämää. Vanhat valokuvat todistavat, miten yksittäisen ihmisen elämänlanka kutoutuu osaksi perheen, suvun, kylän ja koko pitäjän elämää. Perinteiselle elämänkierrolle onkin ollut ominaista sen yhteisöllisyys. Ihmisen elämän virstanpylväät – syntymä, nimeäminen, avioituminen ja kuolema – ovat olleet yhteisön vahvistamisen hetkiä. Aineellinen ja henkinen kulttuuri on perustunut suvun ja maatalon elämän säilymiseen, kukoistamiseen ja jatkumiseen. Elämäntavan voi kiteyttää sanoihin: minä olen, koska me olemme.

Kun puhutaan vanhan kansan elämänkierrosta, on luontevaa kiinnittää huomio sen perusyksikköön: perheeseen. Perhe on ollut itämerensuomalaisen yhteisön perustava voima esihistoriallisilta ajoilta saakka. Suomessa sukulaisuutta on laskettu sekä isän (suku) että äidin (heimo) puolelta. Perhe on kuitenkin ollut selvästi patriarkaalinen: isä johti sekä perhettä että taloutta, hallitsi omaisuutta ja teki päätökset. Talon isäntä myös johti riittejä perheen vuotuisjuhlissa. Talonpoikainen arvomaailma on ollut yhteisöllinen ja yhteisön vahvuudesta hyötyvä. Yhteisön arvopohja oli perinteinen, säilyttävä ja turvallisuuteen pyrkivä. Jaettujen ponnistusten tavoitteena oli hyvien elinmahdollisuuksien turvaaminen tuleville sukupolville.

Seinäkalenterin vakiovarustukseen kuuluu runsas tietopaketti suomalaisesta kansanuskosta ja kansanperinteestä. Kalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron, johon kuuluu pyhäpäiviä jolloin suku tai yhteisö on perinteisesti jättänyt arjen työt taakseen ja kokoontunut yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan haltijoita ja vainajia. On puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on luonnon ja perinteisten töiden merkkipäiviä, jotka jaksottavat vuodenkulkua.

Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaula ry:n toimintaa ja suomalaisen henkisen perinteen ja perinnekulttuurin säilymistä.

Kalenterin voi siis tilata jo nyt, mutta toimitukset alkavat syykuussa. Kalenteri alkaa marraskuun alun kekristä. 

Tilaa perinnekalenteri 2021 tästä linkistä!